9. svibnja

Parada u Moskvi: Vojska Srbije na strani pobjednika

Vijesti / Flash | 07. 04. 2015. u 06:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici srbijanske vojske sudjelovat će na vojnoj paradi 9. svibnja u Moskvi, u povodu obljetnice svršetka Drugog svjetskog rata, objavljeno je u ponedjeljak u Beogradu.

Srbijansko ministarstvo obrane objavilo je na svojoj internetskoj stranici da je odluku o sudjelovanju na mimohodu u Moskvi, sukladno svojim ustavnim ovlastima, donio predsjednik države Tomilav Nikolić.

Ministarstvo je priopćilo da će srbijanska vojska sudjelovati na "Paradi pobjednika" na poziv "ministra obrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua u povodu obilježavanja 70. obljetnice pobjede sovjetskog naroda u Velikom domovinskom ratu od 1941. do 1945. godine".

Predsjednik Nikolić je u drugoj polovici ožujka odbacio sugestiju voditelja izaslanstva Europskog parlamenta Eduarda Kukana da izbjegne nazočnost na vojnoj paradi u Moskvi i potvrdio da će prihvatiti poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina i nazočiti paradi.

"Gospodin Kukan uzalud vrši pritisak na predsjednika Republike Srbije da donese odluku koja nije u interesu građana Srbije. A mišljenje velike većine građana je da Srbija treba njegovati najbolje odnose sa svima, pa i s Ruskom Federacijom", priopćio je tada Nikolićev ured.

Ruski veleposlanik u Beogradu Aleksandar Čepurin tim je povodom izjavio kako sudjelovanje pripadnika Vojske Srbije na paradi u Moskvi nije pitanje promjenljivih političkih okolnosti ili interesa.

On je u intervjuu za beogradsku Politiku od utorka kazao su na proslavu u Moskvu pozvani predstavnici država koje su dale veliki doprinos borbi protiv fašizma i istakao da su pozvani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar obrane Bratislav Gašić i jedinica oružanih snaga Srbije, prenio je Tanjug.

Prema njegovim riječima, zajednička pobjeda u najokrutnijem ratu u povijesti čovječanstva nije nešto što se treba sjetiti ili zaboraviti u ovisnosti "od ovih ili onih okolnosti, interesa ovih ili onih snaga".

"Uloga Jugoslavije i Srbije u tome, od prvog do posljednjeg dana rata, iznimno je velika, i to visoko cijene i poštuju u Rusiji. Nije slučajno da je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin posjetio Beograd u povodu 70. godišnjice oslobođenja srpske prijestolnice od fašističkih osvajača. U vojnoj paradi je tada sudjelovala i zrakoplovna akrogrupa 'Striži' Ratnog zrakoplovstva Rusije", kazao je Čepurin.

Dodao je kako je do sada svoje sudjelovanje na paradi potvrdilo 26 šefova država i vlada.

Kopirati
Drag cursor here to close