Opomena

Peking upozorio da je američki razarač prekršio kineske zakone

Vijesti / Flash | 30. 01. 2016. u 19:32 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova ustvrdilo je u subotu da je američki razarač, koji je tijekom dana prošao u blizini otoka na koji polažu pravo Kina i još neke zemlje, prekršio kineske zakone ulaskom u njezine teritorijalne vode.

Kina polaže pravo na veći dio Južnog kineskog mora, kojim godišnje brodovi prevoze robe u vrijednosti 5 bilijuna dolara. Vijetnam, Malezija, Filipini i Tajvan također polažu pravo na to područje.

"Američki razarač prekršio je kineske zakone ulaskom u kineske teritorijalne vode bez traženja dozvole prolaska, i kineska je strana poduzela relevantne korake uključujući nadgledanje i opomene", priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Glasnogovornik Pentagona Jeff Davis ranije je izjavio kako nijedan kineski brod nije bio u blizini američkog razarača USS Curtis Wilbur dok je prolazio u blizini otoka Triton u otočju Paracel.

Po njegovim riječima ova operacija "iskušava ustrajnost triju zemalja Kine, Tajvana i Vijetnama u tome da sužavaju prava slobodne plovidbe", te da je ona sukladna američkom stajalištu da bi se ključnu morsku liniju trebalo tretirati kao dio međunarodnih voda, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close