komunikacijski mrak

Pentagon zabrinut: Što Rusi rade na dnu mora?

Vijesti / Flash | 26. 10. 2015. u 16:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruske podmornice veoma su aktivne u blizini kablova na dnu mora od kojih zavisi internet-veza za gotovo cijeli svijet, zbog čega su SAD veoma zabrinute.

Kako piše “New York times“, vojni i obavještajni dužnosnici SAD zabrinuti su da bi Rusi mogli, u situaciji tenzije ili konflikta, planirati napad na te kablove, od kojih ovisi komunikacije zapadnih vlada, ekonomija i građana.

Međutim, kako list navodi, i dalje nema nikakvih dokaza o sječenju kablova, ali su sužnosnici SAD svejedno zabrinuti zbog povećane aktivnosti ruske vojske, kako po dnu mora, tako i po čitavom svijetu.

U Pentagonu i obavještajnim agencijama podaci o rastućim pomorskim aktivnostima su strogo povjerljivi i o njima se javno ne raspravlja.

“Svakodnevno brinem zbog toga što bi Rusi mogli raditi“, navodi zapovjednik flote podmornica u Pacifiku, Frederic J. Rog.U isto vrijeme glasnogovornik mornarice u Washingtonu zapovjednik William Marks kaže kako bi “bio veoma zabrinut da čuje kako neka zemlja petlja sa komunikacijskim kablovima“.

“Međutim, zbog povjerljive prirode operacija u kojima sudjeluju podmornice, ne možemo ništa više o tome raspravljati“, kaže Marks.

Međutim, privatno su mnogo izravniji, navodi “New York times“, pa tako ističu da od Sjevernog mora do Sjeveroistočne Azije, a čak i u vodama blizu obala SAD, bilježe znatno povećanu rusku aktivnost duž poznatih ruta kablova.

Tako je, kako se navodi, prošlog mjeseca ruski obavještajni brod ?antar išao duž istočne obale SAD na putu do Kube – gdje se u blizini američke baze Gvantanamo nalazi jedan od kablova.

“Ovaj nivo aktivnosti se može uporediti sa onim koji smo vidjeli za vrijeme Hladnog rata“, ističe jedan od evropskih diplomata.

List navodi da se te ruske operacije poklapaju sa onim na Krimu, istočnoj Ukrajini i u Siriji.

Kopirati
Drag cursor here to close