Mosul

Peshmerge započele oslobađanje Bashiqe

Vijesti / Flash | 07. 11. 2016. u 09:27 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru operacije oslobađanja Mosula od terorista ISIL-a, kurdske snage peshmerge ušle su u kvart Bashiqu koji se nalazi na sjeveroistoku grada kojeg teroristi kontroliraju od ljeta 2014. Godine.
Peshmerge su rano jutros sa tri strane ušle u Bashiqu u kojoj se vode ulične borbe.

Na prvoj fronti borbe protiv terorista ISIL-a bore se specijalne jedinice peshmergi “Zerevani“ koje su oklopnim vozilima već u prvim satima akcije ostvarili proboj ISIL-ovih linija.

Reporter Anadolije sa terena javlja da su i vojni stručnjaci međunarodne koalicije za borbu protiv ISIL-a pružili logističku i stručnu podršku peshmergama za akciju oslobađanja Bashiqe.

Shodno najavama dužnosnika Regionalne kurdske samouprave na sjeveru Iraka, peshmerge bi trebale zauzeti Bashiku koja se nalazi oko 20 kilometara od centra Mosula i sa te sjeveroistočne strane će osigurati podršku iračkim snagama koje bi sa južne i istočne strane trebale izvršiti konačni slom ISIL-a u Mosulu.

U neposrednoj blizini Bashiqe se nalazi vojni kamp u kojem turska vojska vrši obuku kurdskih snaga “Garda Ninove“ koju čine lokalni borci koji sudjeluju u borbama protiv ISIL-a.

Kopirati
Drag cursor here to close