Zastupnički dom

Plaća od 2.400 KM nije mnogo!

Vijesti / Flash | 24. 02. 2016. u 08:04 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalne zastupnik jučer očigledno nije ni dotakao podatak koji su mogli čuti na početku sjednice o tome da je Udruženje Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH samo uspjelo prikupiti 1,2 milijuna KM za izgradnju Roditeljske kuće, s obzirom da su koji sat kasnije najžešću raspravu poveli zbog prijedloga Dennisa Gratza iz Naše stranke o tome da se profesionalnim parlamentarcima ukine pravo na paušal.

Bitno je znati da istovremeno dok većina umirovljenika u FBiH mjesečno živi od 320 i dok je minimalac 406 KM, plaća profesionalnog federalnog parlamentarca ovisno od koeficijenta i minulog rada iznosi između 2.400 i 3.500 KM, da je mjesečni paušal 630, a tu su i naknade za putne troškove i topli obrok, zatim 500 KM za odvojeni život, pa 150 maraka za troškove smještaja...

Gratz je predložio izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, kojim se profesionalnim parlamentarcima koji primaju plaću za svoj rad ukida pravo na paušal. Prvi je reagirao zastupnik SBB-a Munib Jusufović, koji je, između ostalog, kazao da on "lično misli kako plaća zastupnika od 2.400 KM nije mnogo”, te da treba sustavno pristupiti ovakvim izmjenama.

Šef Kluba SBB-a Nasir Beganović je s kolegama zastupnicima potom podijelio informaciju koju je, kako je kazao, čuo po hodnicima Parlamenta FBiH, da je Gratzu lako predlagati ukidanje paušala "kad je on svoje unaprijed uzeo glasanjem za jedan zakon (Zakon o radu koji je usvojen zahvaljujući glasu Dennisa Gratza; op. a.)”, prenosi Oslobođenje.

Kopirati
Drag cursor here to close