Revitalizacija

Plenković i službeno preuzeo HDZ

Vijesti / Flash | 17. 07. 2016. u 20:30 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Andrej Plenković u nedjelju je s 97.823 glasa izabran za predsjednika HDZ-a kao jedini kandidat te stranke na izborima koji su se održali po principu "jedan član - jedan glas".

"Prema prvim neslužbenim rezultatima izbora za predsjednika HDZ-a, na obrađena 774 biračka mjesta ili 98,97 posto od ukupno 782 mjesta, Plenković je dobio 97.823 ili 99,61 posto glasova članova stranke koji su pristupili glasovanju", objavio je predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva stranke Damir Sesvečan.

"Glasovalo se na ukupno 768 biračkih mjesta u Hrvatskoj i 14 biračkih mjesta u inozemstvu na području 12 država. Od 208.277 članova, glasovanju ih je pristupilo 98.209 ili 46,83 posto. Važećih listića je bilo 97.823 ili 99,61 posto, nevažećih 336 ili 0,39 posto", izvijestio je Sesvečan.

Na izborima koji su se danas održali osvojio je čak 5.000 glasova više nego Karamarko na izborima u travnju, iako je izlaznost na birališta bila nešto manja nego prije tri mjeseca, prenosi Index.hr.

Plenković je na toj funkciji zamijenio Tomislava Karamarka, koji je 21. lipnja podnio ostavku jer nije uspio formirati saborsku većinu, kao što je to obećao stranci.

"Hvala svima. Svejestan sam razine odgovornosti koju preuzima. HDZ je predvodio uvođenje demokratskog poretka, dao veliki doprinos Domovinskom ratu. Hrvatska je pod vodstvom HDZ-a provela reforme, pristupila NATO-u i EU.

Svoje djelovanje nastavljamo i započinjemo novo poglavlje. Ovo je zahtjevno vrijeme za HDZ, Hrvatsku, Europu i svijet. Trebamo novu viziju i pristup, što zahtjeva odvažno vodstvo i posebna znanja. Revitalizirat ćemo stranku. Tijekom obilaska županija osluškivao sam što članovi očekuju od stranke.

Poručujem svim biračima, članovima i partnerima, koji dijele naša temeljna vjerovanja, da imamo snage i hrabrosti za nastavak. Vratit ću povjerenje u HDZ. HDZ ću prevoditi da ponovno postane središnja snaga razvoja Hrvatske.

Bilo je pogrešaka koje moramo ispraviti, težak rad je pred nama.

Rješenje ne može biti politika koja razdvaja, koja se temelji na ideološkim razlikama. Hrvatskoj treba moderna politička platforma. Inzistirat ću da HDZ osnaži neovisnost svih političkih institucija. Preuzet ćemo incijativu u brobi za uređenu Hrvatsku. Neće biti lagano preokrenuti negativne trendove, ali vjerujem da je to moguće. Glavni cilj našeg djelovanja bit će pokretanje gospodarstva. Za provedbu svakog programa ključni su ljudi, a HDZ ima najviše stručnjaka.

Želim da HDZ generira političku stabilnost, pravnu sigurnost, gospodarski rast, društvenu solidarnost, pravdu i socijalnu uključenost.

Vjerujem u HDZ, hrvatski narod i našu domovinu Hrvatsku", kazao je Plenković.

Kopirati
Drag cursor here to close