Ljubav

Pljuvali jedni po drugima, a sada se vole

Vijesti / Flash | 10. 11. 2014. u 08:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Glas za SDA je glas za SDP'', ''Na megdanu smo s tamnom silom'', ''Bakir Izetbegović predstavlja ostvarenje snova Miloševića i Tuđmana'', samo su neke od poruka koje je Demokratska fronta uputila s predizbornih govornica Stranci demokratske akcije s kojom sada stupa u koaliciju.

''Izašli smo na megdan tamnoj sili koja vlada ovom zemljom već više od dva desetljeća, zajedno sa svojim mračnim saveznicima koji su mijenjali boje, ali nikada nisu mijenjali osnovnu ideološku odrednicu - oni Bosnu vide kao zemlju tri plemena, tri tora, tri ratna plijena'', rekao je Emir Suljagić, kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na predizbornom skupu u Tuzli.

Tada je Suljagić rekao kako je Demokratska fronta ''izašla pred takozvane nacionalne lidere, koji misle da ukradene godine mogu lako nadomjestiti paketima hrane u kojima se kriju upute za glasovanje'', aludirajući pri tome na SDA koja je ''uhvaćena'' kako u humanitarnim paketima dijele i promotivne plakata stranke.

''Zamislite kakvo nisko mišljenje imaju oni o svome narodu, kada misle da kila brašna kupuje dostojanstvo bosanskog čovjeka", rekao je tada Suljagić o svojim novima partnerima za državnu vlast.

S druge strane, ni SDA nije ostajala dužna na predizborne prozivke te su priopćili kako je ''Demokratska fronta – Željko Komšić u samo godinu dana postojanja uspjela pokazati da nikako ne predstavlja novu političku snagu koja nosi kvalitetne ideje''.

''Građani BiH mogli su se uvjeriti da se radi o ekstremno interesnoj stranci, a u prilog tome govori i činjenica da su u ovom kratkom razdoblju stranku napustili neki od njezinih najistaknutijih članova'', naveo je SDA napominjući tada na raskol i napuštanja stranke.

''Odlasci i sukobi u ovoj stranci jasan su znak da su lični interesi bili jedini razlog ulaska u Demokratsku frontu. SDA podsjeća na činjenicu da su članovi DF-a ranije obnašali vlast kao bivši članovi SDP-a i u tome bili vrlo neuspješni. To je već poznati obrazac ponašanja ključnih ljudi ove stranke. SDA napominje javnost da je Željko Komšić podnio ostavku na mjesto veleposlanika BiH u Beogradu, jer je njegova tadašnja stranka SDP izgubila izbore. Zaboravio je bivši veleposlanik da zastupa interese države, a ne stranke'', naveo je u uzvraćanju SDA.

Stranku u kojoj glavnu riječ ima dopredsjednik i najveći pobjednik ovih izbora Bakir Izetbegović napadao je njegov protukandidat kad god je imao priliku.

"Nema više sumnje da je ideja podjele BiH stekla pravo građanstva u dijelu SDA koji kontrolira Bakir", priopćio je Suljagić.

''Politika koju on zagovara i provodi, čiji su indikator izjave koje je dao nedavno u kojima je zastavu druge države proglasio svojom, pokazuje da je zagovornik stvaranja „muslimanije“ na jednoj trećini BiH. Zbog njegovih snova o muslimanskoj državi na trećini teritorije naše zemlje, nalazimo se korak od međunarodne izolacije'', priopćeno je iz Demokratske fronte, koja je biračima uoči izbora poručila kako je glas za SDA jednak glasu za SDP.

Istodobno, Demokratska fronta govorila je kako joj nije u cilju pod svaku cijenu ući u vlast, no nakon prebrojavanja glasova i koalicijskih pregovora, kako to kod nas obično biva, okrenuta je ploča.

''Komšić i ja slažemo se u mnogo toga u vezi pitanja državne razine i entiteta. DF je uradio dobar program i SDA ga skoro u cijelosti podržava, s tim da će se trebati precizirati neke stvari'', rekao je Izetbegović, dodajući da DF i SDA skoro identično gledaju na prioritete.

Podsjećamo, Savez za promjene, SDA i Demokratski front potpisali  (pdf) su u nedjelju navečer "Programske principe za djelovanje zakonodavne i izvršne vlasti u BiH u mandatnom periodu od 2014. do 2018. godine" čime je stvorena koalicija za vlast na državnoj razini.

Unatoč pregovorima sa HDZ-om BiH i SNSD-om, SDA se odlučila za nove partnere, što nije izazvalo zadovoljstvo kod lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je rekao kako je ''očito da sada njih dvojica igraju neku igru da se malo stvari zaokrenu''.

Kopirati
Drag cursor here to close