Traži se većina

Počela utrka za prikupljanje najmanje 61 potpisa

Vijesti / Flash | 02. 02. 2017. u 11:30 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Makedoniji danas počinje utrka parlamentarnih političkih stranka za prikupljanje najmanje 61 potpisa, koji će im omogućiti osnivanje parlamentarne većine i nove vlade.

Utrka na prikupljanu potpisa počinje nakon što su jučer završene konsultacije predstavnika svih parlamentarnih stranaka s predsjednikom Gorgom Ivanovim, javlja Tanjug.

Konsultacije makedonskog predsjednika s predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka održane su pošto najutjecajnija VMRO DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, nije mogla da se dogovori s albanskom strankom DUI Alija Ahmetija o osnivanju vlade.

Predsjednik Ivanov odbio je, naime, jučer da mandat za sastav nove vlade da Zaevu i poručio da će mandat dati stranci ili koaliciji koja osigura parlamentarnu većinu, odnosno prikupi najmanje 61 potpis, s obzirom na to da makedonsko Sobranje ima 120 poslanika.

Na osnovu osvojenih izbornih rezultata jasno je da je DUI i dalje "ključ" za osnivanje parlamentarne većine s VMRO-DPMNE i SDSM.

Ukoliko parlamentarna većina ne bude osnovana, zastupnici će morati da donesu odluku o raspuštanju Sobranja, koje će prethodno donijeti odluku o raspisivanju izvanrednih parlamentarnih izbora.

Kopirati
Drag cursor here to close