Kosovo

Počinju radovi na uređenju mosta u Kosovskoj Mitrovici

Vijesti / Flash | 16. 10. 2015. u 20:30 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uređenje glavnog ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici i njegove okoline počinje sutra poslijepodne, priopćeno je iz Ureda Europske unije na Kosovu.

Izvođač kojeg je EU izabrala zatvorit će obje strane mosta fiksnim barijerama za most i ogradom gradilišta. Građevinski radovi na mostu izvodit će se tako što će se gradilištu pristupati s južnog prilaznog puta, navodi se u priopćenju, prenio je Tanjug.

Jedna strana mosta ostat će otvorena za pješake tijekom izvođenja radova na revitalizaciji mosta i okoline.

Šef Ureda EU na Kosovu Samuel Žbogar pohvalio je strpljenje obje strane, izdvajajući oba gradonačelnika, Agima Bahtirija i Gorana Rakića, zbog njihovog razumijevanja i suradnje tijekom proteklih dana.

Razgovori o Sporazumu o suradnji za općinske razvojne planove, mapu zona općina i detaljni regulacijski plan se nastavljaju, navodi se u priopćenju Ureda EU na Kosovu.

Obnova i uređenje glavnog ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici predviđeno je sporazumom o slobodi kretanja postignutim 25. kolovoza 2015. godine između Prištine i Beograda.

Rekonstrukcija mosta predviđena Briselskim sporazumom trebalo je početi u četvrtak, ali je odgođena, jer nisu definirane granice između općine Sjeverna Mitrovica i općine Mitrovica, pa je EU dala dodatnih 48 sati da se riješi ovo pitanje.
Na glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici nalazi se "Park mira" koji su Srbi tu postavili sredinom lipnja 2014. godine, nakon što je s istog mjesta uklonjena velika betonska barikada.

Glavni gradski most na kojem se nalazi dijeli sjevernu Kosovsku Mitrovicu, u kojem je većinsko srpsko stanovništvo, od južnog dijela grada koji je nastanjen Albancima.

Ovaj most u prošlosti bio je poprište mnogih sukoba između Srba i Albanaca. I danas se na njemu mogu vidjeti statične patrole Kfora i Kosovske policije.

Oko tisuću incidenata registrirano je na glavnom ibarskom mostu u Kosovskoj Mitrovici od 1999. godine do danas.

Kopirati
Drag cursor here to close