nezakonite radnje

Podignuta optužnica protiv direktora Fonda za povratak zbog nesavjesnog rada u službi

Vijesti / Flash | 21. 11. 2015. u 09:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Mlađena Božovića, rođenog 10.04.1958. godine u Trnovu, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je u svojstvu direktora institucije BiH, kao odgovorna osoba i direktor Fonda za povratak BiH, tijekom 2009. i 2010. godine, prekršio odredbe Zakona o javnim nabavkama, pa je prilikom postupka nabavke poljoprivredne mehanizacije-motokultivatora, za potrebe održivog povratka u BiH, u vrijednosti od 122.100 KM, prekršio zakonske procedure i odredbe Zakona o javnim nabavkama, koje garantiraju aktivnu konkurenciju i transparentnost prilikom trošenja proračunskih sredstava.

On je optužen da je svojim odlukama, onemogućio provođenje tenderske procedure u skladu sa zakonom, pa je donošenjem odluka i izmjenom tenderske dokumentacije, zaključio nabavku sa jednim poduzećem iz Banja Luke, čime je omogućio pribavljanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 122.100 KM, te oštetio druga poduzeća koja su se prijavila na tender onemogućivši im pravo sudjelovanja u postupku javnih nabavki.

Optuženi Božović tereti se da je svjesnim kršenjem zakona i propuštanjem dužnog nadzora očigledno nesavjesno postupio u vršenju dužnosti u postupku javnih nabavki i na taj način teže ozlijedio prava drugih, a prilikom čega je nastupila imovinska šteta koja prelazi iznos od 10.000 KM, čime je počinio kazneno djelo nesavjestan rad u službi.

Tužiteljstvo BiH će krivnju optuženog dokazivati pozivanjem osam svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od 30 materijalnih dokaza.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH, priopćeno je iz Tužteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close