Novi zakon

Policajci će nakon sistematskog pregleda dobivati premještaj na poslu

Vijesti / Flash | 20. 08. 2015. u 12:34 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Nacrt zakona o policijskim službenicima Federacije BiH, čije se odredbe primjenjuju na policijske službenike zaposlene u Federalnoj upravi policije.

Riječ je o sustavnom zakonu kojim se reguliraju sva pitanja niz radno-pravnog statusa policijskih službenika, koja dosad nisu bila uređena ili su bila neprecizna. Zakon je rađen u suradnji sa OHR-om, Europskom komisijom i Veleposlanstvom SAD, koji su uputili i pisanu podršku za njegovo usvajanje.

Nakon analize postojećeg zakona, koji je donesen 2005. godine, utvrđeno je da treba promijeniti više od 50 posto odredbi, te je, imajući u vidu da su dosad bile dvije izmjene i dopune ovog propisa, ocijenjeno da treba izraditi potpuno novi tekst Zakona o policijskim službenicima FBiH.

Nacrt zakona podijeljen je i sistematiziran u 16 poglavlja, a temelji se na načelu da policijski službenici mogu biti raspoređeni samo u Federalnoj upravi policije, unutar koje se organiziraju poslovi borbe protiv organiziranog kriminala, terorizma, međukantonalnog kriminala, droge i drugih opojnih sredstava i zaštite osobe i objekta. S obzirom da je za obavljanje tih poslova potrebna primjena policijskih ovlaštenja utvrđenih ovim zakonom te poslove mogu obavljati samo policijski službenici. Prema odredbama ovoga zakona policijski službenici imaju 13 ovlasti.

Novina je obveza za policijske službenike da se podvrgnu periodičnom zdravstvenom pregledu koji organizira Federalna uprava policije. Na taj način osigurava se raspored policijskog službenika na radno mjesto koje odgovara njegovom zdravstvenom stanju. Također, dano je ovlaštenje direktoru Federalne uprave policije za upućivanje policijskog službenika na ocjenu radne sposobnosti radi rješavanja njegovog radnopravnog statusa.

Nacrtom zakona je, kao iznimka, utvrđena i mogućnost Federalnoj upravi policije da zapošljava policijske službenike koji su trenutno zaposleni u drugom tijelu u Bosni i Hercegovini. Regulirano je i pitanje nadležnosti za donošenje rješenja o pravima koja pripadaju direktoru i zamjeniku direktora Federalne uprave policije, jer prilikom njihovog imenovanja postoji specifičnost da ih imenuje Vlada FBiH, a njihov rad prati Neovisni odbor.

Ovo je pitanje riješeno tako što ministar donosi rješenje za direktora i zamjenika direktora Federalne uprave policije. Nacrtom zakona drukčije je uređeno pitanje mirovinske osnove za policijske službenike u odnosu na Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Novi Zakon o policijskim službenicima spada među složenije, te da je za njegovu potpunu primjenu i uređivanje svih pitanja na koja se odnosi potrebno donijeti 28 podzakonskih propisa.

Kopirati
Drag cursor here to close