Turska

Policija koristila vodene topove na prosvjedima protiv islamizacije u školama

Vijesti / Flash | 13. 02. 2015. u 14:31 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska policija u petak je koristila vodene topove u zapadnom priobalnom gradu Izmiru kako bi rastjerala brojne prosvjednike koji bojkotiraju škole zbog rastućeg utjecaja religije u učionicama, javili su lokalni mediji.

Obrazovanje je posljednja žarišna točka između administracije predsjednika Tayyipa Erdogana i sekularnih Turaka koji ga optužuju za provođenje "islamizacije" u državi članici NATO-a.

Policija za suzbijanje nemira izašla je na ulice Izmira, koristeći vodene topove da rastjera demonstrante koji su se okupili u centru grada mašući transparentima, sudeći po slikama novinske agencije Dogan. Najmanje jedna osoba je uočena kako je odvode pripadnici službe sigurnosti u civilnim odijelima.

Dijelovi nekih reguralnih škola preuređeni su kako bi se stvorilo više prostora za učenike vjerskih škola "Imam Hatip" koje veliča Erdogan, u kojima dječaci i djevojčice pohađaju nastavu odvojeno. Skoro milijun učenika upisano je u takve škole, što predstavlja veliki rast sa 65.000 kada je Erdoganova stranka AKP došla na vlast u 2002.

Bojkot su organizirali u gradovima širom zemlje nastavnički sindikati i udruženja iz manjinske alevitske zajednice, javio je website dnevnih novina Hurriyet, javlja Fena.

Desetak ljudi u Istanbulu uhitila je policija, dodaju novine. Reutersov svjedok vidio je stotine ljudi, većinom učenika, kako sudjeluju u jednom protestu u gradu.

Usprkos sve dubljim podjelama u zemlji, Erdogan je zadržao ogromnu popularnost među konzervativnim religioznim glasačima, ali postoji rastući osjećaj neprijateljstva u nekim sekularnim dijelovima stanovništva, uznemirenog, kako je smatra, erozijom nezavisnosti pravosuđa.

Podsjetimo, prošle godine su antivladini prosvjedi bjesnili turskim gradovima, koju su prerasli u najveći izazov Erdoganu otkako je njegova stranka 2002. stupila na vlast. Policija je na gotovo svim prosvjedima upotrebljavala suzavac i vodene topove protiv prosvjednika.

Kopirati
Drag cursor here to close