Direkcija za koordinaciju

Policija se priprema za prosvjede u čast prosvjeda

Vijesti / Flash | 06. 02. 2015. u 10:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i druge policijske agencije raspolažu saznanjima o najavljenom okupljanju građana u nekim bh. gradovima povodom obilježavanja godišnjice događaja od 7. veljače 2014. godine.

''Direkcija s drugim agencijama planira čitav niz aktivnosti i mjera kako ovo okupljanje ili demonstracije ne bi iskoristile određene huliganske grupe za rušilačko ponašanje kao što se to dogodilo prošle godine'', kaže se u priopćenju Direkcije.

U tu svrhu uspostavljen je Operativni stožer sukladno Sporazumu o pružanju pomoći i operativnoj suradnji agencija za provođenje zakona u kome su pored Direkcije predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova Županije Sarajevo, Federalne uprave policije, Državne agencije za istrage i zaštitu i Granične policije BiH.

Cilj Stožera je da se osigura koordinacija postupanja i međusobna pomoć agencija u provođenju poslova iz njihove nadležnosti u cilju efikasnije zaštite imovine, zdravlja i života građana, navodi se u priopćenju Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanske županije Izudin Šarić pozvao je građane Tuzle da na dostojanstven način sutra obilježe godišnjicu prosvjeda u veljači.

Istaknuo je kako je županijski MUP načinio operativni plan sukladno obilježavanju te da su poduzete određene aktivnosti da ne bi bilo problema.

Šarić je potvrdio da je policija u Tuzli zaprimila zahtjev Sindikata solidarnosti za organiziranje skupa koji će biti održan sutra u 11 sati ispred zgrade "Soda so".
Također, navodi da su policajci s predstavnicima sindikata obavili razgovor te ih upoznali o odredbama zakona o javnom okupljanju koje propisuju obaveze koje se moraju poduzeti da bi skup protekao u najboljem redu.

Naime, Sindikat solidarnosti Tuzlanske županije organizira sutra ispred zgrade županijske vlade obilježavanje godišnjice prosvjeda, a cilj je, kako su naveli u pozivu, uputiti prioritetne zahtjeve novim vlastima, kojima će dati 100 dana roka za njihovo ispunjavanje.

Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) do danas nije zaprimilo zahtjev za održavanje javnog skupa - mirnog okupljanja građana.

Kako je Feni kazao glasnogovornik MUPKS-a Irfan Nefić, prema informacijama kojima MUPKS raspolaže, može se očekivati da određeni broj građana izađe na ulice radi izražavanja nezadovoljstva u vezi sa stanjem u državi.

''Uvažavamo i podržavamo legitimno zakonsko pravo građana na mirna okupljanja i izražavanje stavova, te ćemo u okviru svojih nadležnosti takve skupove i osigurati'', dodao je.

Podsjetimo, od četvrtka, 5. veljače, u funkciji je Operativni štab u sjedištu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH koji prati situaciju i poduzima aktivnosti na planu zaštite sigurnosti građana, a u vezi s najavljenim mirnim okupljanjima.

Uz pripadnike Direkcije, u radu Operativnog štaba, koji je formiran na temelju Sporazuma o međusobnoj saradnji između policijskih agencija, potpisanog u lipnju prošle godine, sudjeluju i službenici Granične policije BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Federalne uprave policije i MUPKS-a. 

Kopirati
Drag cursor here to close