PRITISAK

Policija uoči prosvjeda dolazi u kuće članova sindikata

Vijesti / Flash | 27. 12. 2015. u 14:30 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić tvrdi da policijski službenici u protekla četiri dana, bez ikakvog naloga ili pisanog akta, posjećuju sindikalne urede na terenu tražeći određene informacije, koje su sindikalci spremni dati, ali samo ukoliko policijski službenik donese nalog za takvu vrstu intervencije.

Bez naloga, na 'prijateljski' razgovor

''S željom da situacija ne izmakne kontroli, jer policijski službenici dolaze i u kuće sindikalnih aktivista bez ikakvog naloga da obave prijateljske razgovore, inzistiram da se s ovakvim postupcima odmah prestane'' navela je Mišić.

Uoči sjednice Narodne skupštine RS-a, na kojoj će biti razmatran novi zakon o radu, Savez sindikata najavio je prosvjede, a Mišić ističe da su kao organizatori tih okupljanja spremni dati sve odgovore koji su važni za MUPRS-a.

''Nitko na terenu nije nadležan da daje bilo koju vrstu informacije u vezi s prosvjedom, osim zakonom ovlaštene osobe'' ukazala je ona, priopćeno je iz Saveza sindikata, koji traži od MUPRS-a da sve aktivnosti koje vodi na terenu širom RS, a odnose se na sutrašnji sindikalni prosvjed, budu u skladu sa Zakonom o policijskim službenicima RS.

Sindikalci mole sve političke stranke da se distanciraju od bilo koje vrste aktivnosti prema članovima sindikata u bilo kom dijelu RS, jer je pravo radnika, pravo građanina, pravo člana sindikata da dobrovoljno, svojom voljom odluči u skladu sa Ustavom i pozitivnim zakonskim propisima hoće li sudjelovati u prosvjedima koje organizuje Savez sindikata RS.

Pozvala je radnike u RS, članove granskih sindikata, da dostojanstveno bez ikakvog straha odbace svaku vrstu pritiska bilo koga i dođu na prosvjede.

Savez samostalnih sindikata BiH podržava kolege u RS-u

Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) apsolutno je uz svoje kolege iz Sindikata Republike Srpske i podržava njihovu borbu za radnička prava - izjavio je za Fenu potpredsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović.

U Banja Luci će danas biti održani protesti u organizaciji Saveza sindikata RS-a, a povodom najave usvajanja novog zakona o radu u ovom bh. entitetu.

''Uputili smo im pismo podrške i na neki način željeli smo i sudjelovati na tom skupu, ali procjenjujući kako se to sve politički može okarakterizirati, odlučili smo da, ipak, podršku pružimo na ovaj način'', dodao je Šatorović.

Naveo je da očekuju da će radnici u RS-u uspjeti u svojoj nakani.

Ujedinjeni radnici protiv financijskih centara

''Međutim, ako ne uspiju ostat ćemo zajedno se boriti jer samo ujedinjeni radnici Bosne i Hercegovine mogu stati ukraj ovakvom naletu međunarodnih financijskih centara moći koji žele obespraviti radnike, a samim tim i građane BiH'', dodao je Šatorović.

Kazao je da je Savez sindikata RS-a, također, podržao Savez samostalnih sindikata BiH kada je ljetos organizirao prosvjede istim povodom.

Kopirati
Drag cursor here to close