Kazni nema

Političke stranke su vrh sustava korupcije

Vijesti / Flash | 09. 12. 2014. u 11:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Političke stranke u BiH konstantno su ocjenjivane kao najkorumpiranije u sustavu borbe protiv korupcije tijekom posljednjih nekoliko godina'', izjavio je predsjedatelj Odbora direktora Teansparency Internationala BiH Emir Đikić na konferenciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije koju su organizirali Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) u suradnji s Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH) te uz podršku vlade Velike Britanije.

Zamjenik direktora APIK-a Dragan Slipac kazao je da je APIK u suradnji s Veleposlanstvom Velike Britanije u BiH napravio strategiju za javno komuniciranje s medijima te da je današnja konferencija prvi korak u implementaciji te strategije.

Kako kaže, planiraju da pretvore APIK u središnju točku oko koje će se okupljati svi segmenti društva, institucije i građani BiH te akademska zajednica BiH i da stvore "široku frontu u borbi protiv korupcije."

Pojašnjava kako nova strategija za borbu protiv korupcije predviđa proširenje institucionalnih kapaciteta, poboljšanje normativno-zakonskog okvira u borbi protiv korupcije, poboljšanje prevencije u javnom i privatnom sektoru, koordinaciju s pravosudnim sustavom te podizanje javne svijesti.

''Korupcija je zahvatila sve segmente društva i primila sustavni karakter. Međutim, mi ćemo nastojati da svojim aktivnostima pokušamo unaprijediti prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije'', istaknuo je Slipac.

Veleposlanik Velike Britanije u BiH Edward Ferguson naglašava kako je korupcija ozbiljan problem u BiH te da Veleposlanstvo Velike Britanije surađuje s različitim razinama vlasti u BiH o pitanju razvijanja strategija za borbu protiv korupcije.

''Međutim, kako su Federica Mogherini i Johannes Hahn nedavno istaknuli, nisu nam više potrebni slogani i riječi. Ono što trebamo vidjeti jesu rezultati i implementacija, kao i to da organi vlasti u BiH trebaju ovom pitanju dati ključni prioritet'', kazao je Ferguson.

Od suštinskog je značaja, ističe, da vlasti u BiH ostvare napredak o pitanju borbe protiv korupcije, jer korupcija u BiH onemogućava ekonomski razvoj, ometa strana ulaganja i povećava troškove poslovanja.

Đikić je istaknuo kako su, nadgledajući presude i procese tijekom posljednjih pet godina, došli do zaključka da su sudstvo i tužiteljstvo apsolutno neefikasni u borbi protiv korupcije. Osim njih, tom popisu najkorumpiranijih, kaže, dodao bi i zdravstveni i obrazovni sustav, kao i policijske snage.

''Istraživanja Transparency Internationala BiH ukazuju na to da BiH ne uspijeva u borbi protiv korupcije. BiH se pomakla za osam mjesta niže na ljestvici TIBiH'', rekao je Đikić i dodao da "BiH ne samo da nije uradila ništa o pitanju borbe protiv korupcije, već je čak i nazadovala."

Poručio je da se od novih vlasti u BiH očekuje da probiju blokade koje sprečavaju pristup Europskoj uniji te da BiH konačno krene naprijed, ne zbog EU već zbog kvaliteta života u BiH i njezinih građana.

Podsjećamo, otpravnik poslova Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, Renzo Daviddi, rekao je kako BiH tone u još veću korupciju.

Kopirati
Drag cursor here to close