Istočni štit

Poljska investira 2,5 milijardi dolara u granicu s Rusijom i Bjelorusijom

Tusk je dodao da su radovi započeti da bi "granice Poljske bile sigurne u miru, a neprobojne za neprijatelja u ratu".
Vijesti / Flash | 18. 05. 2024. u 17:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljska će investirati oko 2,5 milijardi dolara za potrebe ojačanja sigurnosti na svojoj granici s Rusijom i njenom saveznicom Bjelorusijom, izjavio je u subotu poljski premijer.

Donald Tusk je naveo da je rad na projektu "Istočni štit", koji uključuje vojna utvrđenja, već započeo. Poljska se nalazi na istočnom krilu NATO saveza i Europske unije, a Tusk je istaknuo da ona snosi dodatnu odgovornost za europsku sigurnost.

"Odlučili smo da ćemo investirati u našu sigurnost, i prije svega, u sigurnu istočnu granicu, nekih 10 milijardi zlota (oko 2,5 milijardi dolara)", kazao je Tusk, prenosi Radio Slobodna Europa.

"Započinjemo veliki projekt, izgradnje sigurne granice, u sklopu koje će biti sistem utvrđenja i oblikovanja terena, intervencija u okolinu koje će našu granicu učiniti neprobojnom za potencijalnog neprijatelja", naveo je.

Dodao je da su radovi započeti da bi "granice Poljske bile sigurne u miru, a neprobojne za neprijatelja u ratu".

On se obraćao poljskim oružanim snagama u Krakovu na jugu, tijekom obilježavanja 80 godina od pobjede saveznika u Bici za Monte Kasino protiv nacista, tijekom Drugog svjetskog rata.

Poljska se graniči s ruskom eksklavom u kojoj se nalazi Kalinjingrad, u dužini od oko 230 kilometara, dok je njena granica sa Bjelorusijom dugačka oko 400 kilometara.

Prethodna, desničarska poljska vlada, podigla je zid vrijedan 400 milijuna dolara na granici s Bjelorusijom, da bi zaustavila masivni priliv migranata koji je počeo da pristiže iz tog smjera 2021. godine, ali trenutna vlada koja je pro-EU smatra da granica treba biti dodatno ojačana.

Poljska je čvrst saveznik Ukrajine u njenom obrambenom ratu protiv ruske invazije.

Kopirati
Drag cursor here to close