Povjerenstvo

Ponavljaju se izbori u Stocu?

Vijesti / Flash | 05. 10. 2016. u 11:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Općinskog izbornog povjerenstva iz Stoca razgovarali su danas u Sarajevu s predstavnicima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH nakon prekida izbora u Stocu u nedjelju, 2. listopada, kada su održavani lokalni izbori u cijeloj zemlji.

Član stolačkog Općinskog izbornog povjerenstva Avdo Jaganjac novinarima je kazao kako je sastanak održan na poziv iz SIP-a i da sutra do 10 sati, članovi općinskog povjerenstva treba napismeno da se izjasne žele li biti dio nastavka izbornog procesa u Stocu.

Jaganjac smatra da će izbori u tom gradu najvjerojatnije biti ponovljeni.

Kaže također da je voljan da bude dio nastavka izbornog procesa ako budu osigurani demokratski uvjeti. Voljan je i zbog toga što je SIP dalo mogućnost svim članovima stolačkog povjerenstva da iznesu vlastita viđenja o situaciji na terenu u izbornom danu, odnosno o nepravilnostima izbornog procesa.

Po tome što se u današnjem razgovoru u Povjerenstvu ni druga dva člana Općinske izborne komisije Ivan Perić i Meliha Kapor nisu izjasnili protiv ponavljanja izbora, Jaganjac zaključuje da i oni razmišljaju slično kao on jer je, dodaje, ponavljanje izbora jedino što je preostalo nakon prekida.

Tijekom izbornog dana u nedjelju, Jaganjac je, kaže, više puta prigovarao zbog uočenih nepravilnosti u Stocu, a situaciju je pogoršalo mijenjanje članova biračkih odbora i stvaranje "nacionalnih biračkih odbora“.

Bitan razlog zbog kojeg je Jaganjac prigovarao je onemogućavanje potpunog uvida u identitet birača za sve članove biračkih odbora.

Za razliku od Jaganjca, Ivan Perić i Meliha Kapor nisu željeli dati izjave novinarima koji su ispred zgrade u kojoj je sjedište SIP-a čekali ishod današnjeg sastanka.

Ni članovi SIP-a nisu se neposredno obratili novinarima ovim povodom.

Kako je objavljeno iz MUP-a HNŽ-a, policija je povodom izbornih izgreda u Stocu ispitala više od pedeset osoba.

S druge strane, Ivan Perić, predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Stolac rekao je novinarima kako ga je Salmir Kaplan, kandidat na začelnika Stoca, pokušao ubiti te da ne stoje njegove optužbe o kršenju zakona prilikom smjena u izbornim povjerenstvima.

''Medijski napisi u pojedinim izvorima tvrde da sam odluku o smjenama donio samovoljno, što je čista laž za javnost. Odluka o smjeni ova dva člana biračkih odbora je donesena uz dva glasa „za“ i jednim suzdržanim glasom u OIP-OIK Stolac'', rekao je.

S druge strane, Inicijativa za Stolac objavila je kako kako željeno iščekuju ponavljanje izbora, ali uz međunarodni nadzor.

"Za sve što se dogodilo u Stocu 2.10.2016. godine najveću odgovornost snose OIP Stolac i Ivan Perić, kao i SIP BiH, PP Stolac, MUP HNŽ-a i sve ostale nadležne institucije koje su na bilo koji način mogle spriječiti kriminalno organiziranje krađe demokracije u Stocu", ističe se u priopćenju za javnosti Inicijative za Stolac.

No, u priopćenju se ne spominje fizički napad Kaplana na Perića i Maria Raguža, nego se ističe kako su policijski istupi dokaz ''podčinjenosti MUP-a HNŽ-a političkim ciljevima i željama HDZ-a BiH''.

Kopirati
Drag cursor here to close