Licemjeri

Popili četiri milijuna, košarkašima dali 100 tisuća i sada plaču s njima

Vijesti / Flash | 18. 08. 2015. u 07:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krovne sportske organizacije i savezi svake godine kod Ministarstva civilnih poslova, kako je trenutno regulirano, apliciraju da dobiju bukvalno crkavicu za svoje postojanje i djelovanje, navodi Dnevni avaz u osvrtu o povijesnom uspjehu bh sporta koji se financira na kapaljku.

''Kako drugačije nazvati iznos od 952.000 KM koliko je namijenjeno u ovoj godini za financiranje svih njihovih troškova. Ako se zna da je od ovog iznosa Košarkaški savez dobio 100.000 KM, i to tek u kolovozu, jasno je da državu nije briga kako su u ovom slučaju pregurali proteklih osam mjeseci'', navodi Avaz.

Novine navode kako je povijesni uspjeh kadetske košarkaške reprezentacije BiH, koja je osvojila titulu europskih prvaka, utoliko veći ako se zna da se sport u BiH financira na kapaljku i da nema sustavnog pristupa sportu.

''I dok političari na vlasti pravdaju mala izdvajanja prema istinskim veleposlanicima BiH, aktualnim zakonskim rješenjima istovremeno, iz svih proračuna u BiH nemilice grabe za svoje potrebe i troše naše pare'', navodi Avaz.

U tekstu se dodaje kako je upravo to što oblast sporta, barem onog vrhunskog, nije stalna stavka u proračunu, nego tek grant, za koji je uvijek upitno tko će ga dobiti, jedan od najvećih kočničara njegovog daljnjeg razvoja.

''Sramota je da u državnim institucijama godišnje potroše iznos od 3,5 do 3,7 milijuna KM na reprezentaciju ili iće i piće, što je četiri puta više od izdvajanja za oblast sporta. Ili što samo u jednoj godini iz proračuna bude isplaćeno 3,5 milijuna za izgubljene sudske sporove koji su rezultat nečijeg nemara i nerada u državnim institucijama, a taj novac mogao bi, recimo, biti usmjeren u sport. Ili kada u državnim institucijama ne bi trošili desetak milijuna godišnje na telefonske razgovore i samo kada bi prepolovili taj iznos, i tu bi se našlo novca za sport. I dok za sport para nema, službenici državnih institucija, prema revizorskim izvještajima, u prosjeku godišnje za putne troškove u zemlji i inozemstvu potroše 14 milijuna KM, a za gorivo još 10 milijuna KM!'', navodi se u Avazovoj analizi.
Dodaje se kako bi se, kada bi se riješio problem što državni službenici tijekom radnog vremena uz plaću još uzimaju naknade za rad u povjerenstvima, u upravnim, nadzornim i drugim radnim tijelima, na koje također ode više od oko tri milijuna KM, i tu bi itekako našlo novca za sport.

''Zanimljiv je i podatak da su za godišnji dodatak za djecu i supružnike šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u svijetu u 2013. isplaćene 466.184 KM ili skoro polovina iznosa ukupnog izdvajanja za sport u jednoj godini. I ova sredstva isplaćuju se redovno iz proračuna'', naveo je Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close