Budite oprezni

Poplave: Izlijevanje rijeke obustavilo promet

Promet se odvija alternativnim pravcima.
Vijesti / Flash | 13. 03. 2018. u 08:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: rtvbn / 

Zbog izlijevanja rijeke Une potpuno je obustavljen promet za sve kategorije vozila na magistralnom putu M-14 Kozarska Dubica-Kostajnica u mjestu Vrijoci.

Promet se odvija alternativnim pravcima. Zbog slijeganja kolovoza na pločastom propustu regionalnog puta R-477 a Moštanica-Kozarska Dubica 2 u mjestu Božići, promet je potpuno obustavljen.

Postavljena je vertikalna prometna signalizacija. I dalje je, zbog aktiviranja klizišta, potpuno obustavljen promet na regionalnom putu R-475a Karan – Novi Grad.

Postavljena je vertikalna prometna signalizacija i fizičke prepreke. Zbog izlijevanja rijeke Sane u prekidu je odvijanje prometujete na lokalnim putevima Blagaj -Radomirovac i Blagaj – Vitasovci.

U cazinskoj MZ Stijena najteže stanje

Vodostaj Mutnice u Cazinu jutros u šest sati iznosio je 237 cm, a maksimalni nivo zabilježen je sinoć u 23 sata kada je iznosio je 253 cm.            

Nakon izlijevanja Mutnice poplavljeno je zemljište, ali nema ugroženih objekata i komunikacija.

U Tršcu se otežano prometuje prema naselju Urga.

Najteže stanje u Cazinu i dalje je u Mjesnoj zajednici Stijena gdje se izlila rijeka Horljava. Poplavljen je most prema Vilenjači usljed čega je obustavljenpromet na relaciji Stijena - Vilenjača.

U Bajrićima je poplavljen objekt poljoprivrednog gazdinstva.

Prema riječima šefa Službe Civilne zaštite Cazin Saida Mujića, veće štete nakon otapanja snijega i kiše spriječene su zahvaljujući radovima izvedenim proteklih godina na čišćenju vodotoka i korita Mutnice, Korane i Horljave.

U Prijedoru poplavljeno oko 100 stambenih objekata

Vodostaj rijeke Sane na hidrološkoj stanici Prijedor prešao je kvotu izvanredne obrane od poplava za 22 centimetara i jutros u 08.00 sati iznosio je 482 cm.

Po informacijama s terena, zaplavljeno je više od 100 domaćinstava u naseljima Tukovi, Raškovac, Brezičani i Gomjenica te veliki dio poljoprivrednih površina u tim mjesnim zajednicama. Također, oko 10 stambenih objekata je poplavljeno do nivoa prodora plavnih voda.

Iz prijedorskog Odsjeka civilne zaštite su priopćili da je usljed intenzivnog priliva vode na mjernom mjestu kod gradskog mosta došlo do deformacije mjerne letve koja nije u funkciji, pa je nivo vodostaja utvrđen na bazi drugih uporednih pokazatelja.

Plavne vode su uzrokovale presijecanje puta Prijedor-Bišćani, kao i lokalnog puta u naselju Gomjenica, dok je vodostaj rijeke Miloševice ispod kritičnog nivoa i ne ugrožava stambene objekte i komunikacije u zoni ovih vodotoka.

I vodostaj Une u Novom Gradu/Bosanskom Novom nizvodno je iznad kote redovne obrane od poplava za 52 cm i jutros je iznosio 502 cm.

Po podacima lokalnog Centra za obavještavanje, vodostaj Une je u stagnaciji je u odnosu na mjerenje u 06.00 sati, kao i vodostaj Sane, koji je u 07.00 sati bio 530 centimetara.

Zasad su na tom području zaplavljene tri kuće. U naselju Vidorija kod Novog Grada/Bosanskog Novog, a i dalje je u prekidu je promet na lokalnom putu Blagaj- Dvorna, a Sana je poplavila put pored stočne pijace u Novom Gradu/Bosanskom Novom i put Urije-Šuća u ovim prigradskim naseljima.

AVP SAVA - Povećan oprez zbog mogućeg izljevanja rijeka iz korita

Vodostaj Save je također u porastu i u tijeku dana se očekuje da ta rijeka na hidrološkoj stanici Gradiška pređe kotu redovne odbrane od poplava. Iz Hidrometeorološkoj zavoda RS-a precizirali su da je vodostaj u 8.00 sati na Savi iznosio 698 cm. U Kozarskoj Dubici i Bosanskoj Kostajnici proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava.

Značajne količine snježnog pokrivača koje su prisutne na području Unsko-sanskog kantona te u susjednoj Hrvatskoj, porast dnevnih temperatura kao i najava padavina u narednim danima uvjetovali su potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, saopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke (AVP) Save Sarajevo.

Na većini vodomjernih stanica na području Unsko-sanskog kantona na rijekama Una i Sana dostignute su kote pri kojima počinje kontinuirano obavještavanje o mogućnosti pojave poplava.

Trenutno su vodostaji u stagnaciji ali zbog očekivanih padavina u narednim danima kao i topljenja snijega prognozira se dodatno povećanje vodostaja na ovim rijekama.

Agencija upozorava lokalno stanovništvo i službe nadležne za provođenje mjera zaštite na povećan oprez zbog mogućeg izljevanja rijeka iz korita i plavljenja okolnog terena, objekata i infrastrukture.

Na ostalim slivovima na vodnom području rijeke Save u FBiH (Bosna, Vrbas i Drina) bilježi se stagnacija vodostaja i stanje je redovno.

Na rijeci Savi vodostaji su u blagom porastu. Na mjerodavnoj vodomjernoj stanici Slavonski Brod u ovom trenutku preostalo je 40 cm do dostizanja nivoa pri kojima se proglašavaju mjere redovne obrane od poplava, dok je na VS Slavonski Šamac preostalo 90 cm do dostizanja navedenog nivoa.

Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo u sklopu svojih redovnih aktivnosti, svakodnevno detaljno analizira podatke: trenutne vodostaje na mreži automatskih vodomjernih stanica na vodnom području rijeke Save u FBiH koje su u vlasništvu Agencije, meteorološku prognozu za naredna četiri dana dostavljenu od Federalnog hidrometeorološkog zavoda, trenutne vodostaje na rijeci Savi uzvodno od granice sa BiH koji su dostupni na web stranici Hrvatskih voda i rezultate prognoze padavina i vodostaja prognoznog modela za Unu-Sanu kao i platforme prognoznih modela za kompletan sliv rijeke Save.

Smanjena vidljivost

Vidljivost je zbog magle jutros smanjena na putnim pravcima Konjic-Mostar i Doboj-Tuzla-Kalesija.

Kolovoz je pretežno mokar ili vlažan, a zbog učestalih odrona zemlje ili kamenja savjetujemo pojačan oprez. Izdvajamo dionice: Sarajevo-Foča, Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, promet je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

U terminu od 07:30 do 17 sati, izvode se radovi na rekonstrukciji rasvjete u tunelu Jajce II na magistralnom putu M-5.

Za vrijeme izvođenja radova prometuje se naizmjenično,  jednom trakom.

Oprezno vozite

Jednom trakom prometuje se i na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar, zbog urušavanja potpornog zida.

Savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uvjetima na putu i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obvezno, priopćeno je iz BIHAMK-a

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Kopirati
Drag cursor here to close