Nepotizam

Posao u Zavodu: Voditeljica Laboratorije smijenjena, direktor prijavljen tužiteljstvu?

Vijesti / Flash | 23. 03. 2016. u 10:47 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravno vijeće Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a na sjednici održanoj u utorak odlučilo je da voditeljica laboratorija za ispitivanje kvalitete vode Dalila Ivanković nije mogla biti zaposlena na tu poziciju, doznaje portal Bljesak.info.

Naime, na sjednici koja je trajala do kasnih popodnevnih sati, Upravno vijeće je raspravljalo o zaključcima nadzora inspekcije Ministarstva zdravstva u Zavodu u svezi zapošljavanja i postavljanja Dalile Ivanković na mjesto voditelja kemijskog laboratorija.

Kako neslužbeno doznajemo, Vijeće je zaključilo kako Eniz Čolaković, direktor Zavoda, nije smio imenovati Ivanković na to mjesto jer ne zadovoljava uvjete propisane Pravilnikom o unutarnjoj organizaciji za to radno mjesto.

Iz Vlade HNŽ-a, odnosno Ministarstva zdravstva, potvrđeno nam je kako je sjednica održana, ali da u resorno ministarstvo još nije dostavljena odluka Vijeća. No, nakon što ministarstvo zaprimi odluku, službeno će se o njoj i očitovati.

I predsjednica Upravnog Vijeća Marijana Čilić Šimović potvrdila je održavanje sjednice, ali o njezinom ishodu nioje mogla govoriti dok službeno ne dođe do ministarstva. 

Podsjećamo, uposlenici Zavoda negodovali su nakon što je na mjesto voditeljice Laboratorija imenovana Ivanković po natječaju iz 2008. godine tvrdeći kako njezina stručna sprema i činjenica da je mjesec dana nakon diplomiranja postavljena na tako važnu poziciju ne odgovaraju nalozima u Pravilniku.

Radnici su optužili direktora za nepotizam, no direktor je tvrdio kako ne poznaje od ranije uposlenicu iako prepiska na Facebooku dokazuje drugačije. Istodobno, radnici su Županijskom tužiteljstvu u Mostaru podnijeli kaznenu prijavu protiv Čolakovića zbog zloupotrebe položaja.

Službenu potvrdu ove informacije portal Bljesak.info još uvijek čeka, budući da je do informacija iz Tužiteljstva, zbog nepostojanja osobe za odnose s javnošću, prilično komplicirano dobiti.

Podsjećamo, Ivanković, inače jedna od najboljih studenata u Federaciji BiH, diplomirala je u prosincu 2015., a posao je dobila po oglasu iz 2008. Kemijski laboratorij Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije tako je nakon skoro osam godina dobio, pa ostao bez voditelja.

Naime, ovaj laboratorij kontrolira zdravstvenu ispravnost vode za piće za stanovništvo Mostara, Jablanice, Konjica, Širokog Brijega i Čitluka već nekoliko godina nije imao stalno uposlenog voditelja laboratorije. No, nakon imenovanja nove voditeljice, djelatnici spomenutog laboratorija u pismu su nas upozorili na niz nepravilnosti u novom imenovanju.

Prema važećoj sistematizaciji radnih mjesta u Zavodu od 4.12. 2007. godine na koji je Vlada HNŽ-a dala suglasnost, voditelj laboratorija mora biti diplomirani inženjer kemije s propisanim radnim iskustvom u struci.

''Razlog zbog kojeg se nije raspisivao javni natječaj i popunilo upražnjeno radno mjesto je taj što je direktor Zavoda Eniz Čolaković po rodbinsko-prijateljskoj i političkoj vezi odavno na to mjesto imao namjeru zaposliti gospođicu Dalilu Ivanković koju se čekalo da u prosincu 2015. godine završi studij kemije na Univerzitetu Džemal Bijedić i dobije zvanje magistar kemije (po Bolonji adekvatan naziv za diplomiranog inženjera kemije je magistar kemijskog inženjerstva) te je istoj direktor naložio da odmah po dobivanju potvrde o stjecanju zvanja dana 5.1. 2016. godine na protokol Zavoda preda Prijavu na natječaj Zavoda objavljen još davne 2008. godine (dok je ista pohađala tek srednju školu)'', naveli su za Bljesak.info radnici laboratorije u pismu kojim su željeli skrenuti pozornost na nepravilno zapošljavanje.

Također, neslužbeno doznajemo kako je Vijeće naložilo direktoru da se Ivanković premjesti na niže radno mjesto.

Kopirati
Drag cursor here to close