U Goraždu

Potpisan sporazum FUP-a i županijskih MUP-ova: Pomoći kad bude trebalo

Vijesti / Flash | 30. 10. 2015. u 16:23 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač i veći broj županijskih ministara unutarnjih poslova potpisali su danas u Goraždu Sporazum o uzajamnoj i operativnoj pomoći između policijskih snaga na nivou Federacije BiH (FBiH) koji se odnosi na operativno djelovanje policije u rješavanju kriznih situacija u FBiH.

Lukač je rekao da ovaj sporazum podrazumijeva formiranje i opremanje jačih policijskih snaga za rješavanje kriznih stanja prouzrokovanih ljudskim faktorom u eventualnom narušavanju javnog reda i mira u većem obimu, bilo da je riječ o neredima, demonstracijama, većim sportskim manifestacijama i drugom.

Prema njegovim riječima, veći broj županijskih ministara potpisao je ovaj sporazum, a jedan broj njih treba suglasnost županijskih vlada, tako da se očekuje da će to biti završeno do kraja godine. On je istaknuo da je sigurnosna situacija na području FBiH za devet mjeseci ove godine dobra, a da je broj kaznenih djela u opadanju, i to 14 posto manje u odnosu na prethodni period, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, nije zadovoljavajuće stanje u oblasti sigurnosti na cestama, gdje je povećan broj prometnih nesreća za šest posto u odnosu na prošlu godinu, pa i onih sa teškim posljedicama. Federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara ističe da je prvi put u posljednjih pet godina situacija dobra, a ne zadovoljavajuća, kao što je to do sada bilo.

"Bilježi se smanjenje broja kaznenih djela po raznim osnovama. Istina, imamo problem kod povećanja broja prometnih nesreća, gdje smo odlučili pojačati prevenciju na cijelom području FBiH, a vjerojatno ćemo raditi strategiju s akcionim planom vezano za suzbijanje prometnih nesreća", naveo je Čampara.

On je dodao da to nije stvar samo policijskih struktura, već da se mora uključiti i šira društvena zajednica, Ministarstvo za promet, fakulteti i druge znanstvene institucije da bi se ozbiljnije pozabavli tim pitanjima, od tehničke ispravnosti vozila, stanja autocesta, cesta.

On je izrazio nadu da će pozitivan trend pada kriminaliteta biti nastavljen i u posljednjem kvartalu ove godine, objavila je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close