Posjeta

Potrebno osigurati održiv povratak u Glamoču, Bosanskom Grahovu i Drvaru

Vijesti / Flash | 16. 02. 2017. u 15:51 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko posjetio je općine Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar u HBŽ-u, gdje se sastao s načelnicima općina, Radovanom Markovićem, Duškom Radunom i Goranom Broćetom.

Ova posjeta dio je stalnih napora visokog predstavnika da iz prve ruke stekne sliku o društveno-ekonomskoj situaciji u ovim općinama i održivosti povratka.

Implementacija Aneksa 7 Daytonskog mirovnog sporazuma u ove tri općine važno je pitanje zbog velikog broja povratnika, posebno onih srpske nacionalnosti, koji su se vratili u svoje prijeratne domove.

''Od apsolutno suštinske je važnosti da vlasti u ovim općinama i ovoj županiji ozbiljno shvate svoju obavezu da omoguće otvoreno okruženje, pogodno za integraciju svih etničkih grupa, a jedan od ključnih aspekata takvog okruženja je ekonomski razvoj'', kazao je Inzko tokom posjete.

Osim procesa povratka, još jedno pitanje koje je stalno isticao jeste potreba da se riješi način imenovanja srpskih predstavnika u Domu naroda Federacije BiH.

Inzko smatra da se mora naći rješenje za ovo pitanje kako bi se osiguralo da u budućnosti sva mjesta određena za srpske predstavnike u Domu naroda budu popunjena.

Osim načelnika općina, visoki predstavnik se sastao i sa predstavnicima civilnog društva i vjerskih zajednica. U Glamoču je posjetio osnovnu školu kojoj je donirao knjige za školsku biblioteku, priopćeno je iz OHR-a.

Kopirati
Drag cursor here to close