Normalizacija odnosa?

Povijesni sastanak Castra i Obame: Spremni smo za napredak

Vijesti / Flash | 12. 04. 2015. u 07:33 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povijesni sastanak predsjednika SAD-a i Kube, Baracka Obame i Raula Castra, na marginama sastanka u Panami, trajao je oko jednog sata, priopćio je dužnosnik američke administracije.

''Nije bilo tenzija tijekom privatnog sastanka u sobi na marginama Summita Amerika u Panami'', rekao je neimenovani visoki zvaničnik, dodajući da su dvojica predsjednika razmijenili mišljenja o spornim pitanjima, prenosi agencija France Presse.

Lideri SAD-a i Kube održali su povijesni sastanak poslije više od pola stoljeća, čime je otvoren put za normalizaciju odnosa dvije zemlje što je izgledalo nezamislivo za generacije Kubanaca i Amerikanaca.

''Ovo je očigledno povijesni sastanak. Moje je uvjerenje da je vrijeme da se proba nešto novo važno za nas da se povežemo izravnije s kubanskom vladom. I što je još važnije, s kubanskim narodom'', rekao je američki predsjednik Barack Obama.

Kubanski predsjednik Raul Castro je rekao da su predsjednik Obama i on spremni da razgovaraju o "osjetljivim" pitanjima, uključujući ljudska prava i slobodu medija", tvrdeći da "sve može biti na stolu" i naglasio da dvije zemlje imaju ono u čemu se slažu i ono u čemu se ne slažu.

''Spremni smo napraviti napredak na način kako je predsjednik (Obama) opisao'', dodao je Castro, prenosi agencija AP.

Međutim, kubanski predsjednik je izjavio da pregovori o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa dviju zemalja zahtijevaju mnogo strpljenja.

Dva lidera su najavila u prosincu prošle godine da će pokušati da ponovo uspostave diplomatske odnose koje je Washington prekinuo 1961. i od tada je Obama podigao "rampe" koje je se odnose na slobodu putovanja i trgovine s Kubom, međutim i dalje američki Kongres koči normalizaciju odnosa dviju zemalja i uklanjanje Kube s američke liste država koje sponzoriraju terorizam.

Kopirati
Drag cursor here to close