Razgovori

Povijesni susret Kube i Amerike

Vijesti / Flash | 10. 04. 2015. u 08:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri vanjskih poslova Sjedinjenih Država i Kube razgovarali su u četvrtak navečer, tijekom susreta na najvišoj razini između dvije države od prvih dana kubanske revolucije, prije više od pola stoljeća.

Američki državni tajnik John Kerry sastao se s kubanskim mnistrom vanjskih poslova Brunom Rodriguezom u hotelu u Panama Cityju, u posljednjem koraku k poboljšanju odnosa otkako je predsjednik Barack Obama objavio povijesni preokret u američkoj politici prema Kubi 17. prosinca prošle godine.

Dvojica dužnosnika razgovaralI su najmanje dva sata, sjedeći jedan prekoputa drugoga u restoranu hotela. Američka vladapriaopćila je da je sustret protekao dobro, prenosi Reuters.

''Tajnik Kerry i kubanski ministar vanjskih poslova Rodriguez imali su dugačku i vrlo konstruktivnu raspravu. Oni su se suglasili da su ostvarili napredak i da će nastaviti raditi na rješavanju preostalih spornih pitanja'', izjavio je visoki dužnosnik State Departmenta.

Susret dvojice ministara dogdio se uoči summita Amerika u Panami, kojem će prisustvovati Obama i kubanski predsjednik Raul Castro, između ostalih čelnika regije. Očekuje se da se dvojica lidera barem rukuju.

Izgleda da je Obama sve bliži objavi uklanjanja Kube s popisa zemalja za koje američka vlada navodi da su sponzori terorizma.

State Department sada je preporučio da Kuba bude uklonjena s tog popisa, priopćio je savjetnik u vanjskopolitičkom povjerenstvu američkog Senata.

Očekuje se da Obama prihvati preporuku, iako je nejasno hoće li on objaviti svoju odluku na summitu.

Uvrštavanje Kube na taj popis bilo je najveća prepreka obnovi veza dvije zemlje. Skidanje Kube s liste ublažilo bi neke financijske sankcije protiv te zemlje i olakšalo bi američkim kompanijama poslovanje na Kubi.

Američki dužnosnik priopćio je da su Kerry i Rodriguez pokušali olakšati put za skidanje Kube s te liste. Sjedinjene Države tražile su kubansko uvjeravanje da Havana ubuduće neće podržavati terorizam, a Kuba je odgovorila istim zahtjevom Washingtonu.

Obamina odluka da se obnove puni diplomatski odnosi radikalna je promjena u vezama dvije zemlje od kubanske revolucije, kada je proamerički diktator Fulgencio Batista pobjegao s otoka (1. siječnja 1959.) nakon što su Fidel Catro i njegovi revolucionari preuzeli kontrolu nad zemljom.

John Foster Dulles i Gonzalo Guell posljednji su ministri vanjskih poslova dvije zemlje koji su održali službeni stanak u Washingtonu 22. rujna 1958. priopćio je američki dužnosnik koji je tražio da ostane anoniman.

Posljednji sastanak na najvišoj razini dogodio se u travnju 1959. između ondašnjeg američkog potpredsjednika Richarda Nixona i Fidela Castra, koji je tada bio kubanski premijer.

Kopirati
Drag cursor here to close