Učestali napadi

Pozicija Republike Srpske najslabija do sada

Vijesti / Flash | 28. 01. 2016. u 07:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac smatra da je pozicija Republike Srpske na razini BiH najslabija do sada, zbog odnosa koji ima Savez za promjene prema politici lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Košarac je istakao da u razdoblju od osam godina, kada je SNSD bio u vlasti na nivou BiH, nije bilo tako učestalih napada na Srpsku i da se ništa nije moglo uraditi na nivou institucija BiH bez suglasnosti Republike Srpske, piše Srna.

"Ušli smo u situaciju da danas nemamo snažan stav predstavnika iz Republike Srpske koji participiraju u Vijeću ministara BiH. Labavi su i previše servilni zarad svojih pozicija. Nema čvrstine u zauzimanju jasnih stavova u interesu Srpske", rekao je Košarac sinoć za Televiziju "OSM".

Govoreći o Prijedlogu izmjena Kaznenog zakona BiH i Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH koje su u parlamentarnu proceduru uputili klubovi SNSD-a i SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, Košarac očekuje da će Ustavnopravna komisija moći sljedeći tjedan dati podršku ovim zakonima, ukoliko hrvatski članovi Komisije pokažu odgovornost u radu, ne pristajući da Ustavni sud BiH ostane "produžena ruka OHR-a".

"Ustavni sud BiH sada služi za ostvarivanje bošnjačkih političkih interesa. Ako ne prođe na sjednici Zastupničkog doma 3. veljače Zakon o Ustavnom sudu BiH ''bit će mrtav'' i stari rok od 120 dana za donošenje zakona više neće postojati", pojasnio je Košarac.

On smatra da bi u tom slučaju srpski predstavnici u institucijama BiH trebali ponovo okupiti u Banja Luci da bi dogovorili dalje korake.

"Treba hrabro postupati i ukoliko bude potrebe napustiti rad zajedničkih organa, jer se na taj način pokazuje da bez srpskih predstavnika nema ni institucija BiH. Mladen Bosić nema hrabrosti da to uradi zbog svojih međunarodnih mentora", ocijenio je Košarac.

Kopirati
Drag cursor here to close