Senat

Poziva se Tužiteljstvo – Koja je sada titula Sebije Izetbegović?

Na pitanje što će biti sa studentima koji su trenutno pod mentorstvom Sebije Izetbegović, Škrijelj je rekao kako mentor ne može onaj tko nema akademsko zvanje.
Vijesti / Flash | 13. 04. 2023. u 15:29 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Senat je danas na osnovu člana 61. Zakona o visokom obrazovanju i člana 59. Statuta Univerziteta u Sarajevu, a u vezi s rješenjem Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, inspektorata prosvjetne inspekcije broj od 3.4.2023. godine na 35. vanrednoj sjednici održanoj 13.4.2023. godine donio sljedeći zaključka: Daje se suglasnost rektoru UNSA kao licu ovlaštenom za zastupanje Univerziteta u Sarajevu da izvrši upravnu mjeru utvrđenu rješenjem Kantonalne uprave za inspekcijske poslove inspektorata prosvjetne inspekcije broj protokola od 3.4.2023. u obrazloženju ovog Zaključka navedeni su određeni razlozi zbog čega je to tako. Za ovaj Zaključak glasalo je 30 članova Senata, 6 je bilo suzdržanih i dvoje protiv. Od ukupno 48 članova prisutnih je bilo 38 i rezultat je kao što sam pročitao. Ono što želim da kažem jeste da danas ističe formalno i žalbeni rok o pitanju ove mjere, da sam obavijestio Senat da neću ulagati žalbu na tu mjeru inspekcije iz prostog razloga što nemam argumenata novih za žalbu i što bi eventualna žalba bila na određen način zaista neprimjerena bar sa strane rektora, jedino smo se i mi mogli žaliti zato što nema nijedan novi argument koji bi išao u prilog Sebiji Izetbegović, a nisam mogao ulagati žalbu'', rekao je nakon sjednice Senata rektor sarajevskog Univerziteta Rifat Škrijelj.

Argumenti

Dodao je kako se naređuje Univerzitetu u Sarajevu da u vezi sa stjecanjem diplome doktora medicinskih znanosti Sebije Izetbegović, pod rednim brojem 1890. u matičnoj knjizi koja se vodi kod Univerziteta u Sarajevu od 1990. do 2008. godine od broja 1481. do 2086., primjeni član 77 stav 1 i 2 Zakona o visokom obrazovanju.

''Postavljen je rok od 15 dana od dana prijema ovog rješenja da izvrši ovu mjeru, a to znači da se poništi upis u matičnoj knjizi doktoranata, drugim riječima da se poništi diploma doktora nauka, jer su argumenti do kojih je došao Univerzitet u proteklim mjesecima kroz dokumentaciju doveli do poništenja magisterija, a to je bio uvjet za prijavu doktorske disertacije, tako da je ovim činom danas Univerzitet ovlastio, odnosno ja sam ovlaštena osoba, ali meni kao rektoru dao suglasnost da postupim po ovom, drugim riječima, prihvaćeno je i indirektno moja odluka da se ne žalim. Bio je zahtjev medicinskog vijeća, Medicinskog fakulteta da se rektor treba žaliti, naravno da tu njihovu zapovijed nisam želio izvršiti, jer za sve što se dogodilo u vezi sa Sebijom Izetbegović nije kriva samo imenovana, nego su krivci bili u tadašnjem rukovodstvu Medicinskog fakulteta'', rekao je Škrijelj.

Koje je zvanje ostalo?

Dodao je da je tada tamo netko bio dekan, netko prodekan i sve ovo što je Univerzitet potvrdio kao manjkavosti, kako kaže, počinjeno je od strane službi i pojedinaca na Medicinskom fakultetu, ali to je stvar za Tužiteljstva i pravosudnih institucija, ako je ovo sve tučno, kako je do toga došlo.

''Obavještavamo vas također da su ova postupanja Univerziteta prema našoj odluci, odnosno naša odluka od 6. ožujka i rješenje rektora od 9. ožujka, predmetom tužbe koje je podnijela Sebija Izetbegović pred Općinskim sudom u Sarajevu i pred Kantonalnim sudom u Sarajevu'', kazao je Škrijelj.

Na pitanje novinara, koje zvanje sada ima Sebija Izetbegović, rektor Univerziteta u Sarajevu, Rifat Škrijelj je kazao: ''Za Univerzitet u Sarajevu, ljekar, specijalista za oblasti koje je specijalizirala i to je ono što se Univerziteta tiče''.

Na pitanje što će biti sa studentima koji su trenutno pod mentorstvom Sebije Izetbegović, Škrijelj je rekao kako mentor ne može onaj tko nema akademsko zvanje.

Što sa studentima?

''Za doktorante u kojima je eventualno zatečena kao mentorica u momentu kada joj je Univerzitet u Sarajevu oduzeo zvanje redovne profesorice, ona ne može biti dalje mentor. Uvjet da bi bio mentor jeste to da je ona redovan ili vanredan mentor. Kandidatima će se odrediti drugi mentor, a oni koji su već doktorirali se ne dovode u pitanje jer, prema mišljenju pravnika ove mjere koje smo donijeli, nemaju retrogradivno dejstvo jer smo stavljali van snage odluke, a ne poništavali. To su pravna pitanja”, obrazložio je Škrijelj.

Poručio je Škrijelj da student ne može biti kriv ako profesor nije regularan.

''Profesor i institucija može biti kriv, ali ne student'', poručio je Škrijelj.

Kopirati
Drag cursor here to close