Kebo će se žaliti

Pravda se prelama preko koljena

Vijesti / Flash | 12. 03. 2015. u 08:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ne može se za ovako kratko vrijeme izvršiti uvid u dokumentaciju koja im je dostavljena. Dokumentacija govori o kompleksnim odnosima i to treba izučiti. Sumnjam da je postupajući tužitelj bio u prilici da to sve sagleda", rekao je bivši potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo Srni najavivši da će uložiti žalbu na odluku Tužiteljstva BiH o neprovođenju istrage protiv predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefika DŽaferovića u vezi s ratnim zločinima.

Naglasio je kako će iskoristiti svaku zakonom predviđenu mogućnost kako bi se žalio na takvu odluku postupajućeg tužitelja, posebno u svjetlu posljednih slučajeva pritisaka na pojedine suce i stanja u pravosuđu BiH.

Prestali razlozi za opstrukciju rada parlamenta

Stav Tužiteljstva BiH o odbacivanju prijave Džaferovića i Mahmuljina nije iznenađenje za zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudina Mehmedovića (SDA), jer, kako kaže, poznaje stvarni slijed događaja u tom razdoblju.
''Sada su prestali razlozi za opstrukcije rada parlamenta BiH od  SNSD-a, iako mislim da je slučaj Džaferović samo povod a da je pozadina vezana za implementaciju izbornih rezultata, odnosno formiranje vlada na federalnoj i državnoj razini'', izjavio je Mehmedović za Fenu.
Ali, dodao je, njihovo ponašanje u daljem tijeku rada PSBiH će biti znak šta im je stvarna namjera.
''Začuđujuće je, ipak, kako je Tužiteljstvo BiH u ovom slučaju reagiralo relativno brzo dok konačan stav o mom slučaju još nisu dali, iako su svi zakonom predviđeni rokovi prošli. Zlonamjerni bi rekli da to ima veze s kongresom SDA, ali u to ne želim vjerovati'', kaže Mehmedović.

"Stječem dojam da je vršen strašan pritisak političkih struktura da se ovo pitanje razriješi prije uspostavljanja vlasti. Mogu govoriti samo o svom osobnom dojmu da je to jedna iznuđena odluka, a ne rezultat temeljnog sagledavanja dostavljenog materijala", smatra Kebo.

Utjecaj na tužiteljstvo 

Napomenuo je kako je Haaški tribunal sudio ljudima po zapovjednoj odgovornosti, a da mu se u ovom slučaju čini da se pokušava iznaći način da se ne ulazi u suštinu problema.

"Imam osjećaj da je stanje u pravosuđu u BiH takvo da ne jamči da imam puno povjerenje u te institucije. Ne treba nas ovo obeshrabriti", dodao je Kebo i dodao kako se ova odluka Tužiteljstva pokazuje da se pravda "prelama preko koljena".

"Čini se da postoje pojedini tužitelji i ljudi koji imaju jak utjecaj na Tužiteljstvo i koji su montirani na ta mjesta od ranije, s obzirom da su pojedine stranke imale veliki utjecaj na njihov imenovanje", dodao je Kebo.

Podsjećamo, Tužiteljstvo BiH izdalo je naredbu o neprovođenju istrage protiv Džaferovića u vezi sa ratnim zločinima.

Postupajući tužitelj je na osnovu analize materijala koje je dostavio bivši potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo donio takvu odluku, rekao je Srni glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić.

Istu odluku Tužiteljstvo BiH je donijelo i za Sakiba Mahmuljina, nekadašnjeg zapovjednika Trećeg korpusa Armije BiH, s tim da se, kako je pojasnio Grubešić, protiv Mahumljina u Tužiteljstvu vodi predmet nevezano za Kebinu prijavu.

Šteta nanesena

''Sve što sam imao reći na ovu temu već sam rekao. Od početka sam tvrdio da se radi o gnusnim lažima i monstruoznoj konstrukciji koje su sračunate kako bi se diskreditirao ja kao političar s jedne i s druge strane da se destabilizira uspostava vlasti na državnoj razini na bazi dogovorene parlamentarne većine'', kazao je novinarima Džaferović.

Podsjetio je da je i sam pozivao Tužiteljstvo da se o tome izjasni, najavljujući da će se njegov korektan odnos i rad u parlamentu BiH te zalaganje da ova institucija funkcionira i dalje nastaviti.

Pozvao je Tužiteljstvo BiH da se protiv Kebe provede kazneni postupak zbog lažnog prijavljivanja te je najavio da će iskoristit sav raspoloživi pravni instrumentarij da zaštiti sebe i svoju ličnost.

''Šteta mi je već nanesena i tu nema nikakve dileme to je sasvim jasno, ali šta mogu, ja sam političar i moram živjeti s tim'', kazao je Džaferović, dodajući da mu Odluka Tužiteljstva BiH nije uručena.

Kopirati
Drag cursor here to close