Povjerenstvo

Praznici 'pali' zbog ministrovog pomoćnika

Vijesti / Flash | 28. 12. 2015. u 11:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) jednoglasno je danas na sjednici u Sarajevu utvrdilo da je Prijedlog zakona o proračunu institucija i međunarodnih obveza BiH za 2016. godinu usuglašen s Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Predlagač ovog važnog zakonskog akta je Predsjedništvo BiH, a proračun za sljedeću godinu iznosi 1.720.637.818 KM, od čega su ukupni prihodi za financiranje institucija i primici 950.000.000 KM, a prihodi za servisiranje vanjskog duga 770.637.818 KM.

Nacrt proračuna polazi od Globalnog okvira fiskalnog balansa i politika u BiH za razdoblje 2016-2018 godina, s ciljem daljnjeg provođenja mjera štednje u institucijama BiH. Ukupna javna potrošnja svodi se na razinu koja omogućavaju realni prihodi bez zastoja u provedbi reformi.

O proračunu bi se trebali izjasniti zastupnici i izaslanici oba doma PSBiH na zasebnim sjednicama koje su zakazane za 30. prosinca.

Na sjednici Komisije trebao je biti razmatran i Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u Bosni i Hercegovini, ali je odlučeno da ova točka bude povučena s dnevnog reda jer sjednici nije prisustvovao pomoćnik ministra civilnih poslova.

Kako je kazao član Komisije Damir Arnaut (SBBBiH) Poslovnik je jasno propisao da pomoćnik ministra treba prisustvovati sjednicama radnih tijela.

Iako je na sjednici bila prisutna predstavnica Ministarstva civilnih poslova koje je sačinilo zakon, a Vijeće ministara ga podržalo, članovi Komisije odgodili su izjašnjavanje o ovom zakonskom rješenju.

Nakon ovakve odluke, član Komisije Nikola Lovrinović (HDZBiH) iskazao je nezadovoljstvo radom Ustavnopravne komisije, a član Komsije Šefik Džaferović (SDA) je kazao da su se i ranije događale ovakve stvari, ali posao nije trpio.

Predsjedavajuća Komisije Aleksandra Pandurević (SDS) je mišljenja da bi predstavnici Vijeća ministara trebali prisustvovati sjednicama radnih tijela ili barem obavijestiti članove Komisije kada nisu u prilici da joj prisustvuju.

Kopirati
Drag cursor here to close