Tko je kome šef?

Predsjednik vladi prijeti smjenom; Nikšić: Čavara kao Budimir

Vijesti / Flash | 23. 02. 2015. u 13:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako Vlada Federacije BiH nastavi s donošenjem spornih odluka, uslijedit će inicijativa za smjenu, rekao je novoimenovani predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara dodavši pak kako nada da će u međuvremenu biti imenovana nova vlada i da potrebe za smjenom odlazeće neće biti.

Čavara je danas novinarima u Sarajevu, obrazlažući odluku donesenu u petak, kojom je Federalnoj vladi zabranio donošenje nekih odluka, rekao kako je, prema Ustavu šef izvršne vlasti on i da mu ta odgovornost ne dopušta da dozvoli donošenje odluka koje neosnovano povećavaju javnu potrošnju.
 
Tko je šef? 

Novinare je pozvao da se 'uvjere' u ustavno pravilo na koje se poziva te je na pres-konferenciji, otvorivši Ustav, doslovno zamolio jednu od novinarki da pred kamerama pročita citat o tome da je predsjednik FBiH šef izvršne vlasti i da zastupa Federaciju.

Kad je novinarka odbila riječima i gestom koji znače da ona ne sumnja u ustavne navode, citat je pročitala službenica Čavarinog ureda.

"Ovo je Ustav FBiH. Ima li itko dilemu što znači šef izvršne vlasti? Ima li itko dilemu što znači kad je netko nekom šef? Nalog sam izdao pozivajući se i na uputstvo koje je izdalo Središnje izborno povjerenstvo o nespojivosti dužnosti u poslijeizbornom razdoblju, kada određene osobe koje su izabrane u zakonodavna tijela vlasti obnašaju i izvršne pozicije u vlasti", rekao je Čavara.

''Nalog Vladi je uslijedio'', rekao je Čavara, ''i zbog nespojivosti funkcija šest ministara koji su nakon općih listopadskih izbora u Bosni i Hercegovini prihvatili nove mandate u zakonodavnoj vlasti''.

Najavio je i da će sve ''neustavne i nezakonite'' odluke sadašnje vlade biti poništene, a one čija procedura nije sporna, ali jeste sadržaj (zbog povećane javne potrošnje), bit će stavljene u novu proceduru radi odgovarajućih izmjena.
 
Upošljavanja bez potrebe 

"Znamo koliko je kadrovskih rješenja doneseno za koja nije bilo potrebe i da ne govorimo koliko je novih upošljavanja u institucije države učinjeno, a i danas teku natječaji za nova upošljavanja. Nova politika stranaka koje su dogovorile suradnju u FBiH je prvenstveno smanjenje administrativnog aparata i napraviti učinkovitu FBiH. Međutim, oni koji su tu i glume Vladu FBiH nastoje napraviti potpuni kaos", rekao je Čavara.

Podsjećamo, Čavara je proteklog petka Vladi Nermina Nikšića, čiji je mandat pri kraju, naložio trenutnoj obustavu donošenja odluka koje nisu nužne za funkcioniranje Federacije do konstituiranja novog izvršnog tijela vlasti sukladno izbornoj volji građana.

Nalog se odnosi na sva kadrovska rješenja i nova upošljavanja u institucijama izvršne vlasti i poduzećima u kojima Federacija ima upravljačka prava. Ne odnosi se na odluke čije nedonošenje ili odgođeno donošenje može prouzročiti štetne posljedice za Federaciju.

''Odlazeća Vlada FBiH od izbora do danas ponaša se suprotno zakonskim odredbama, ali i općeprihvaćenim demokratskim standardima, po kojima oni koji su izgubili izbore ne trebaju donositi političke odluke kao ni kadrovska rješenja uime onih koji su dobili potporu građana na izborima. Očekujem da barem sad poštuju ustavnu odredbu po kojoj je predsjednik Federacije šef izvršne vlasti'', kazao je u petak Čavara Feni.

U međuvremenu je, na molbu novinara, reagirao premijer Nermin Nikšić.

Nikšić: Čavara glumi Budimira

''Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara nema potrebe pokazivati ovoliku količinu nervoze jer sve probleme za koje smatra da ih ima sa Vladom FBiH može riješiti tako što će izabrati novu Vladu, naravno, u naglasnosti sa svojim potpredsjednicima te Parlamentom FBiH, što je Ustavom predviđena procedura'', naveo je u pisanoj izjavi dostavljenoj Feni aktualni premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

''Što se tiče rada Vlade FBiH dok sam na njezinom čelu ona će kao i do sada djelovati u skladu sa Ustavom i zakonima FBiH'', rekao je i dodao kako bi predsjednik FBiH ''koji često iznosi tvrdnje o neustavnosti i nezakonitosti, trebao znati da on nije taj koji utvrđuje ustavnost i zakonitost bilo koje odluke, već institucije sudske vlasti''.

''Očito je da gosp. Čavara, po uzoru na svog prethodnika gosp. Budimira misli da mu zvanje predsjednika FBiH daje neograničene ovlasti. Na sreću, i u ovako složenom ustavno-pravnom uređenju Ustav i zakoni su potpuno jasni kada su u pitanju ovlaštenja predsjednika i Vlade FBiH, što bi i njemu trebalo biti jasno. Zablude i iluzije u kojima živi i djeluje novi predsjednik FBiH ne bi bile problem da se gosp. Čavara ne nalazi na jednoj tako odgovornoj poziciji, koju očito koristi samo kako bi osigurao ispunjavanje uskih političkih interesa nekolicine, a ne interese svih građana što bi mu po Ustavu trebao biti jedini zadatak'', navodi Nikšić.

Kopirati
Drag cursor here to close