Komšiluk

Predsjedništvo u Srbiji: Pomirenje, oružje i treća tržišta

Vijesti / Flash | 22. 07. 2015. u 06:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović danas će otputovati u Beograd gdje će se sastati s predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

Svečani doček će biti organiziran ispred Palače Srbije, a sudionici sastanka će se nakon razgovora obratiti medijima.

Do sastanka dolazi desetak dana nakon što je premijer Srbije napadnut tijekom komemoracije u Srebrenici, a Vučić je nakon toga poručio da ruka pomirenja ostaje pružena.

Kako prenose tamošnji mediji, Vučić je najavio kako će uskoro biti održana zajednička sjednica Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH i dodao kako će sa članovima Predsjedništva razgovarati o umirivanju nacionalnih tenzija, ali i namjenskoj industriji i zajedničkom izlasku na treća tržišta.

Vučić je rekao da je mnogo važnih tema okrenutih k budućnosti, ali je naglasio kako se neće razgovarati o Srebrenici.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je u izjavi za Fenu da je vrlo značajno da će se članovi Predsjedništva BiH sastati s Vučićem te da to pokazuje spremnost Srbije da istraje na politici pomirenja.

Ivanić kaže da je poziv članovima Predsjedništva BiH znak da Srbija pruža ruku pomirenja.

Ukazao je i da je vrlo važno da do ove posjete dolazi ubrzo nakon svih, kako je naveo, loših događaja koji su se dogodili u zadnjih nekoliko tjedana.

Tu, kaže, misli na ranije otkazivanje posjete Sarajevu srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, zbog uhićenja Nasera Orića, kao i napad na Vučića u Potočarima.

''Objektivno govoreći, mislim da je Srbija pozivom članovima Predsjedništva BiH da posjete Beograd, pokazala svoju širinu i spremnost da i dalje ustraje na politici pomirenja, pružajući za to ruku'', rekao je Ivanić.

Član Predsjedništva BiH iz RS-a je još ocijenio i da bi se, nakon ove posjete trebalo raditi na tome da Nikolić dođe u posjetu BiH, odnosno Sarajevu, jer, kako je rekao, nije bilo razloga da se ona ranije odgodi.

S druge strane, i skupštinska većina u Srbiji objavila je kako je riječ o pozitivnom koraku i pomaku naprijed.  

Kopirati
Drag cursor here to close