Rješavanje statusa

Predstavnici udruga HVO-a sudjelovat će u izmjenama zakona u RH

Vijesti / Flash | 01. 04. 2016. u 15:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici hrvatskih braniteljskih udruga Domovinskoga rata iz Bosne i Hercegovine sudjelovat će u radu stručnih timova koji će raditi na izmjenama kako bi se trajno riješio njihov status u Hrvatskoj, objavljeno je u petak u Mostaru.

Slavko Marin, voditelj Odjela za branitelje Hrvatskog narodnog sabora BiH to je najavio nakon sastanka sa svim braniteljskim udrugama održanim u petak na kojemu im je predstavio sadržaj pisma primljenog od ministra branitelja Hrvatske Tome Medveda.

"Zadovoljan sam kvalitetnom i dobronamjernom inicijativom ministarstva branitelja koja je u duhu najava generala Medveda. On razumije i želi riješiti probleme hrvatskih branitelja u Hrvatskoj, ali i pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO)", rekao je Marin.

Prava pripadnika HVO-a ovisila su od toga tko je bio na vlasti u Hrvatskoj, a sada je važno da se rješenja u Zakonu o braniteljima i drugim propisima jasno utvrde njihov status kako ubuduće živjeli u nesigurnosti i neizvjesnosti, rekao je.

Objasnio je da će predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga Domovinskog rata u BiH zajedno s predstavnicima sestrinskih udruga u Hrvatskoj i ministarstva branitelja raditi na izmjenama Zakona o pravima branjitelja RH i drugim propisima koji se tiču vojne komponente HVO-a.

"Ovaj pristup ministra optimistično nagovještava da će doći trenutak kada će se pravni status branitelja HVO-a riješiti na potpun način, tako da branitelji HVO-a neće više brinuti koja će parlamentarna većina biti u Hrvatskoj. To je u duhu opredjeljenja sadašnje većine u Saboru, čija su stajališta sukladna i zaključcima Hrvatskog narodnog sabora BiH oko pitanja branitelja", dodao je Marin.

Iskustvo ministra Medveda, koji se zajednički borio s većim brojem pripadnika HVO-a u Domovinskom ratu, daje optimizam da će nova rješenja riješiti probleme branitelja, rekao je.

"General Medved je poznanik mnogih naših branitelja i zajedno su ratovali. Sve to ide u prilog rješenja ovih problema. Prava branitelja HVO-a i status neće biti umanjeni, ali će biti pravno dugoročno riješeni, te uživati ta prava", dodao je čelnik Odjela za pitanje branitelja HVO-a pri Hrvatskom narodnom saboru BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close