kaos

Prekinuta sjednica Zastupničkog doma PFBiH

Vijesti / Flash | 23. 03. 2016. u 18:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kolegij Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH prekinuo je dvodnevno zasjedanje doma nakon što je na hitnoj sjednici zaključio da je zbog važnosti preostalih točaka dnevnog reda po Federaciju nužno osigurati njihovu prohodnost, koja se ogleda u postojanju parlamentarne većine (HDZ, SDA, SBB), piše Fena.

To je postalo upitno u nastavku današnje sjednice, na kojoj su se zastupnici SBB-a uglavnom izjašnjavali suzdržani, dok toj odluci nisu ostali dosljedni prilikom glasovanja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama FBiH.

Određeni broj zastupnika SBB-a podržao je donošenje ovog zakona.

Na takav slijed događaja ukazao je predsjednik Kluba poslanika Koalicije predvođene HDZ-om BiH Jozo Bagarić, navodeći da "u novonastalim uvjetima nije jasno postoji li parlamentarna većina" koju čine HDZ, SDA i SBB.

''Svjedoci smo da pozicija nema unutar sebe dovoljno koordinacije i principijelnosti da se odnosimo prema dogovorima. Zakoni i oni vrlo bitni iz Reformske agende padaju ili se moraju povući jer nema parlamentarne većine, te je realna opasnost da ne dobiju takvu podršku'', mišljenja je Bagarić.

Stabilnost koalicije nije upitna

Stabilnost koalicije između SDA i SBB-a potvrdio je predsjednik Kluba zastupnika SDA Ismet Osmanović, govoreći da nije upitna jer SBB u tom pravcu nije ništa najavio.

''Što se tiče održivosti koalicije, o tome će eventualno odlučivati organi SBB-a'', naglasio je predsjednik Kluba zastupnika SBB-a Nasir Beganović, koji je jučer donio odluku o suzdržanosti kod glasovanja zbog "politički motiviranog procesa i ataka na predsjednika stranke Fahrudina Radončića".

U pogledu održivosti vladajuće koalicije zastupnik Kluba SDP-a Damir Mašić smatra da je evidentno "da nema ni "s" od stabilnosti", čiji privid sigurno neće zadržavati zastupnici SDP-a, naglašavajući da oni "neće biti moneta za potkusurivanje ni SDA-u, ni HDZ-u, kao ni bilo kome drugom".

''Što se tiče Demokratske fronte, ovo nema veze sa preslagivanjem parlamentarne većine'', rekao je predsjednik Kluba poslanika DF-a Dženan Đonlagić, po čijem mišljenju na dvodnevnom zasjedanju Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nije postojala parlamentarna većina.

 Rad nije blokiran

Predsjedavajući Edin Mušić novinarima je kazao da rad tog doma nije blokiran.

''Imamo jedan status koji ćemo, nadam se, vrlo brzo prevazići'', smatra Mušić.

Šef Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu PFBiH Ismet Osmanović smatra da Klub Saveza za bolju budućnost (SBB) nije trebao dovoditi rad Predstavničkog doma u vezu s predsjednikom SBB-a ni sa bilo kojim pravosudnim predmetom.

''Rad ovog doma je nešto što se tiče svih građana, mi želimo da očuvamo taj sustav i da taj dio zakonodavne vlasti radi i donosi odluke iz svoje nadležnosti'', rekao je Osmanović.

Šef Kluba zastupnika Koalicije, predvođenom HDZ-om BiH, Jozo Bagarić istaknuo je da koalicija nije ''pukla'' te da će sjednica biti nastavljena. Naveo je da su na dnevnom redu važni zakoni koje treba "na miru i hladne glave'' razmatrati.

Nastavak nakon kristalizacije stavova

Šef Kluba SBB-a u Zastupničkom domu PFBiH Nasir Beganović je kazao da je "evidentno da ne postoji prohodnost zakona koji su trebali biti tretirani".

''Nastavak sjednice se ne bi trebao održati dok se ne budu iskristalizirali stavovi SBB-a, HDZ-a i SDA'', dodao je.

Šef Kluba zastupnika Socijaldemokratske parije BiH (SDP) u Zastupničkom domu PFBiH Elvir Karajbić smatra ''očitim da je na ovoj sjednici pukla vladajuća koalicija'' te naglasio da je SDP u opoziciji od početka što će i ostati u mandatu od 2014. do 2018. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close