letio i helikopter

Preko 140 spašavatelja traga za nestalim svećenikom

Vijesti / Flash | 19. 08. 2015. u 06:19 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preko 140 tragača spašavatelja su u dva protekla dana pretraživali područje potrage za nestalim talijanskim svećenikom Lucianom Ciciarellijem.

Kako je priopćeno iz Civilne zaštite HNŽ-a proteklog vikenda na terenu potrage bili su policija, Specijalna policija, FUCZ-e, HGSS Hrvatske, GSS u BiH, Oružane snage BiH, s 8 potražnih timova sa psima.

Nedjeljna kiša je otežala potragu, učinivši kretanje po stjenovitom području opasnijim, ali to nije spriječilo spašavatelje da obave sve zadaće koje su dobili od vođe potrage.

Područje traženja je prošireno i na sjeveroistočne predjele općine Čapljina.

Helikopter Oružanih snaga s najkvalitetnijom posadom je letio 2 i pol sata po dogovorenim zonama. Iz njega se motrilo, snimalo, te su se digitalni materijali kasnije analizirali. Uočeno je nekoliko sumnjivih predmeta na fotografijama, provjereni su, ali nije pronađeno ništa što bi ukazalo na dokaz da je nestali tu boravio ili prolazio, navedeno je u priopćenju.

Na stranici gss.ba navedeno je kako lokalnim spašavateljima punu potporu daje HGSS Hrvatske, došli su spašavatelji iz Šibenika, Makarske, Orebića, Dubrovnika, Metkovića, Imotskog, Splita, sa potražnim psima, zapovjednim vozilom.

Predsjednik Saveza GSSuBiH je u osvrtu vezanom za potragu napisao kako spašavatelji imaju punu podršku i pomoć stanovništva, ali da je vikend podrška od strane vladinih institucija nedovoljna.

Priocenje predsjednika naseg Saveza,GSSuBiH,osvrt na desavanja vezana za potragu u Medjugorju koja jos uvijek traje

Posted by HGSS - Hercegovačka Gorska Služba Spašavanja on Tuesday, August 18, 2015

''Danas je deveti dan potrage i ljudi su iscrpljeni. Vikend-podrška od strane vladinih institucija je nedovoljna. Krajnje je vrijeme da se GSSuBiH postavi od strane vladinih institucija na mjesto koje mu pripada, da se kvalitetno ugradi u sustav zaštite i spašavanja, obzirom da je trenutno na dnu ljestvice u hijerarhiji zaštite i spašavanja a već godinama preuzimamo odgovornost kod incidenata i katastrofa i odgovaramo na sve izazove profesionalno. Pokoja pomoć od županijske Civilne zaštite minorna u odnosu na posao koji obavljamo. Naši kolege iz Sarajeva i Srebrenika nemaju vozilo niti gorivo za doći u Međugorje da nam pomognu, a treba nam ljudi.

Pomalo je apsurdno da nevladina grupacija, volonteri, amateri, kakvi jesmo mi u GSSuBiH koji se bavimo spašavanjem, da budemo prvi nositelji aktivnosti i najodgovorniji za vođenje događaja kao što je ovaj, a radi se o nestanku stranog državljanina, pa još i svećenika. Velika je pozornost javnosti, velika je odgovornost cijele naše države da pokaže kako će odgovoriti na ovaj incident, a država to prepušta volonterskoj, nevladinoj grupaciji uz sporadičnu vikend-podršku vladinih službi'', navodi se na stranici gss.ba.

Također je navedeno kako su gorske službe spašavanja tražile i dobile pomoć od županijskog MUP-, Oružanih snaga BiH, FUCZ i od ostalih službi koje se bave zaštitom i spašavanjem, ali tu ima još puno prostora da se stvari poslože još bolje i kvalitetnije.


Kopirati
Drag cursor here to close