Vučić o srebrenici

Previše smo krvi prolili

Vijesti / Flash | 11. 07. 2017. u 06:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se u Srebrenici dogodio stravičan zločin i da je njegova obveza kao predsjednika Srbije ukazati na iskreno suosjećanje s obiteljima žrtava, te da izrazi nadu da se nikada takav zločin više nigdje neće ponoviti.

Vučić je rekao da 80 ili 90 posto Srba ne misli da je u Srebrenici počinjen veliki zločin, ali da on smatra suprotno.

Izrazio je nadu da su Srbi iz zločina u Srebrenici izvukli pouke i lekcije, kao što su izvukli pouke iz zločina koji su se događali u Bratuncu, Oluji i Jasenovcu.

"Iz svakog od tih zločina izvukli smo pouke, a ključna pouka je da ne smije da se ponovi nijednom narodu i nikome. Pouka je da smo suviše krvi prolili, da je vreme da prolivamo znoj i da gledamo u budućnost", rekao je Vučić za beogradsku TV Happy.

Naveo je kako postoje podaci koji govore da na prostoru istočne BiH, Srbi i muslimani još od Balkanskih ratova nisu razmjenjivali žive ljude, niti su imali zarobljenike, jer su jedni drugima sve ubijali.

Vučić smatra da su zbog toga odnosi Srba i Bošnjaka od ključnog značaja za budućnost i da će na tome iskreno i otvoreno raditi štiteći i čuvajući i srpske nacionalne i interese države Srbije.

"Nama su potrebni Bošnjaci za budućnost onako i onoliko koliko smo i mi potrebni njima. To je ono što stvarno mislim i osjećam. Znam koliku bismo štetu imali i kako bi katastrofalno izgledala naša budućnost da se vodi drugačija politika", rekao je Vučić, prenijela je Srna.

Komentirajući odlazak na komemoraciju u Potočare nekih srpskih političara kao što su Saša Janković i Čedomir Jovanović, koji govore da se u Srebrenici dogodio "genocid", Vučić je rekao da njihova riječ ne obvezuje državu i da je riječ o pravnoj formulaciji koju će "u ovom trenutku ostaviti po strani".

"Pretpostavljam da mi zato nismo dobili pozivicu. Zato su išli gospoda Janković i Jovanović i to je u redu. Njihova riječ ne obvezuje državu. Moja riječ obvezuje državu Srbiju, kao i reč predsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova", dodao je Vučić.

Govoreći o svojoj namjeri da inicira dijalog o Kosovu i Metohiji unutar Srbije, Vučić je zamolio sve političare u Srbiji i civilno društvo da sudjeluju u raspravi o Kosovu.

"To nije ono što neki misle - idi pa priznaj neovisno Kosovo, ali je to jedan realan i racionalan pristup, kao što je potreban i u drugim pitanjima za naš narod u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj, koji se polako asimilira i nestaje", rekao je Vučić.

Dodao je kako se plaši da nije sasvim moguć ozbiljan razgovor o Kosovu unutar Srbije, ali da će biti dobro da se čuju i suviše liberalni i radikali stavovi, da bi se našla sredina i ono što se može.

Kopirati
Drag cursor here to close