Preustroj

Priča iz Drvara pokrenula treći entitet i megakantone

Vijesti / Flash | 02. 03. 2016. u 12:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne postoji spremnosti u bošnjačkom korpusu da prihvate treći entitet, ekskluzivan hrvatski entitet. Naprosto, ne treba pokušavati ići u tom smjeru. Nije dobro da hrvatski političari dobivaju izbore na tome da obećavaju hrvatskom korpusu nešto što neće moći dobiti. S nama se ne može niti razgovarati o otvaranju novih entiteta. I ova dva su nam previše", rekao je lider SDA Bakir Izetbegović za emisiju Mrežu FTV-a navodeći kako ''nema ustupaka na štetu države i građana''.

Priča o trećem enitetu, kaže, nije realna i neće proći.

No s druge strane, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kaže kako se neće buniti protiv trećeg entiteta.

''To je jedno od rješenja uređenja BiH. Predlažem četiri federalne jedinice već 5-6 godina i nadam se da će do tog rješenja doći'', rekao je Čović.

Nove ideje o reorganizaciji Federacije idu prema spajanju županija, navodi FTV i dodaje kako inicijativa dolazi iz Stranke demokratske akcije. Cilj je, pojašnjavaju, pojednostavljenje i pojeftinjenje glomaznog aparata.

''Pretpostavljam da će biti spremnosti svih županija s bošnjačkim predominantnim stanovništvom da se ujedinjuju sa Sarajevom, tako da može doći do jednog megakantona. Za početak mislim da bi to bilo Sarajevo-Goražde-Zenica. Također, u SDA-u smo razgovarali o mogućnosti još ranije spajanja dva mješovita kantona - SBK-a i HNK-a. Dakle, jedna namjesto dvije, tri i više vlada i parlamenata", rekao je Izetbegović.

Ovakve promjene, kaže Izetbegović, iziskuju rasprave, analize struke i stav građana, pa se u njih ne bi ulazilo prije 2018. godine. Sve bi vodilo k europskim regijama, odnosno, regionalizaciji države u cjelini. Međutim, na samu ideju stiže otpor iz RS-a. Posebno jer bi takve regije dirale u teritorij manjeg bh. entiteta.

Stoga, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kaže kako to nije moguće.

''Suočeni smo s ranijim zahtjevima SDA koji su tražili pet regija. Čak je međunarodna zajednica podržala formiranje nekih regija. Toga više nema. Mislim da to nije realno. Jedina realnost koja postoji je Daytonski mirovni sporazum i organizacija u skladu s tim. RS je unijela svoj suverenitet i teritorijalnu cjelovitost u Daytonski sporazum i u tom pogledu ne mislim više ništa da dajemo", poručio je Dodik.

Inače, Federalna televizija u emisiji Mreža obradila je temu preustroja BiH kroz prizmu Drvara navodeći kako su ''županija koja je pod HDZ-ovom vlašću i Općina koju vodi SNSD dovele na scenu nove priče''.

Lokalni Srbi traže svoju županiju ili savez srpskih općina. Za njihove predstavnike to bi bio spas, kažu, i tvrde za županijsku vlast gotovo ne postoje.

''Ne vidimo sebe ni u nekom velikoj bošnjačkoj županiji gdje će opet biti dominacije. Tražimo rješenje u Ustavu, da ove općine koje su van ijednog sustava izravno pripadnu Federaciji, da Federacija ima izravno financiranje i odgovor, ili da se skupe općine od Ključa, Drvara, Grahova, Krupe, gdje postoji ta većina da se zaštiti da Srbi ostanu tu", kaže Mile Marčeta, izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

No, premijer Hercegbosanske županije, Draško Dalić, tvrdi kako je cijela priča dio priprema za lokalne izbore.

''Radi se o prostoru općina gdje je većinsko srpsko pučanstvo. Međutim, poručio bih inicijatorima da se okrenu i malo podebljaju tu inicijativu sa susjednim općinama u RS-u pa da onda dogovore konsenzus svih političkih predstavnika u BiH'', kaže Dalić.

Kopirati
Drag cursor here to close