Elvir Karajbić

Prijedlog zakona o državnoj službi FBiH donijet će privatizaciju i politizaciju državne službe

Vijesti / Flash | 23. 10. 2015. u 13:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH iz Stranke demokratske akcije (SDA) Ismet Osmanović kazao je na današnjoj sjednici da će njegova stranka podržati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH, jer je reformskog karaktera i donosi pozitivne novine u organizaciji državne uprave.

Istaknuo je da će prijedlog zakona osigurati da državna uprava djeluje efikasnije, savjesnije, brže i kvalitetnije na bazi postojećih propisa o organizaciji državne uprave.

S obzirom na dosadašnje primjedbe na ovaj prijedlog zakona, dodao je Osmanović, Vlada FBiH je održala sjednicu i usvojila određene amandmane koji su poboljšali set zakona i riješili dileme na koje su mnogi reagirali.

''Vlada FBiH pomoću amandmana je uvela dodatnu transparentnost tako što će potpisivati javne natječaje za sve pozicije koje imenuje, čime će se osigurati transparentnost postupka i izbor najkvalitetnijih kadrova'', pojasnio je.

Šef Klupa Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Elvir Karajbić rekao je da će Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi Federaciji BiH donijeti privatizaciju i politizaciju državne službe i uprave.

Podsjetio je da su na spomenuti zakon reagirali OHR, Delegacija EU u BiH te svi oni koji žele implementaciji Reformske agende. Dodao je da se Federacija BiH usvajanjem ovog prijedloga udaljava od EU.

Ukoliko se usvoji zakon, objasnio je Karajbić, u središtima političkih stranaka će se određivati rukovodeći državni službenici.

''Prema ovoj dopuni, ministar ima veliku moć, jer i na mjesto glavnog inspektora Financijske policije će moći postaviti politički podobnu osobu. Sutra će inspekcije raditi po političkoj liniji, a ne po kriterijima kojima trebaju'', pojasnio je.

Kao drugi razlog naveo je izbacivanje Agencije za državnu službu iz procedure zapošljavanja na mjesto rukovodeće pozicije, već će opet, posljednju riječ imati centrale stranaka.

Zastupnik Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH iz Demokratske fronte (DF) Dženan Đonlagić istaknuo je da je procedura donošenja ovog zakona neprihvatljiva.

Ističe da se u Reformskoj agendi navodi da javna služba mora biti transparentna te da se novi kadar treba upošljavati putem javnog natječaja i na osnovu kompetencije i stručnosti.

''U prijedlogu ovog zakona nema nikakve garancije da će se nova imenovanja vršiti iz postojeće strukture državnih službenika'', zaključio je.

Kopirati
Drag cursor here to close