Izbjeglička kriza

Priljev izbjeglica ka Europi će se nastaviti

Vijesti / Flash | 21. 12. 2015. u 14:51 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

George Papandreou, predsjednik Socijalističke internacionale i bivši grčki premijer, izjavio je kako će izbjeglička kriza u Europi biti nastavljena, javlja Agencija Anadolija.

“Viđat ćemo sve više i više izbjegličkih problema širom svijeta i Europa je destinacija i bit će destinacija za izbjeglice htjeli vi to ili ne", kazao je Papandreou na konferenciji na Sveučilištu Bogazici u Istanbulu u ponedjeljak.

"Oni će pronaći načine bez obzira na to koliko ograda i zidova izgradili...", rekao je 63-godišnji političar i dodao: "Ali to neće biti samo Sirijci. Kao što znamo mnogi od njih su iz Afganistana, Irana, Iraka i Afrike."

Naglasio je kako bi naredni izbjeglički val mogao stići iz ratom zahvaćenog Jemena.

"Tako da moramo sjesti i vidjeti kako da se izborimo s ovim problemom", kazao je Papandreou koji je sin i unuk bivših grčkih premijera.

Turska i EU su 24. studenog postigli plan o izbjeglicama prema kojem je Turska obećala da će zadržavati priljev izbjeglica u Europu u zamjenu za liberalizaciju viznog režima i ubrzanja pregovora o učlanjenju u EU.

Papandreou je kazao kako je ovaj sporazum "veoma važan korak".

Govoreći o ciparskom pitanju, rekao je kako bi rješenje pitanja tog sredozemnog otoka "moglo biti primjer" za podijeljena društva.

"Možemo pokazati kako postoje drugi putevi koji su mnogo bolji za društva", naglasio je Papandreou podvukavši mogućnost brzog postizanja rješenja ciparskog pitanja.

Kopirati
Drag cursor here to close