Produktivna posjeta

Pročitajte što je direktor CIA-e poručio bh. obavještajcima

Vijesti / Flash | 23. 04. 2016. u 18:03 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Središnje obavještajne agencije CIA John Brennan i generalni direktor Obavještajno- sigurnosne agencije OSA Osman Mehmedagić iskazali su obostrano zadovoljstvo partnerstvom dvije agencije, te je dogovorena intenzivnija suradnja po svim pitanjima od zajedničkog interesa.

Tijekom sastanka u sjedištu OSA ocijenjeno je da je posjeta Brenana BiH, koji je bio u uzvratnoj posjeti na poziv Mehmedagića, bila izuzetno uspješna i produktivna, priopćeno je iz OSA, piše Srna.

Tijekom dvodnevne posjete Brenan je održao odvojene sastanke i sa članovima Udarne grupe za borbu protiv terorizma, te sa članovima Predsjedništva BiH. Brenan je jučer izrazio podršku radu Udarne grupe naglasivši da će CIA podržavati rad agencija u BiH kroz razmjenu podataka preko OSA BiH.

Na sastanku se razgovaralo o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u BiH, o poduzetim aktivnostima u borbi protiv terorizma, međusobnoj suradnji svih sigurnosnih agencija i tijela u BiH, kao i o borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

N1 u svom izvještaju navodi kako su bh službe poznale Brennena s podacima koliko se bh. državljana bori na stranim ratištima, koliko ih je poginulo, i koliko ih procesuirano, a govori se kako će CIA pomoći BiH u daljoj borbi protiv terorizma.

Također govorilo se o Strategiji za borbu protiv terorizma koja je usvojena nedavno na Vijeću ministara, te kako bi se ona mogla eventualno proširiti i na druge zemlje Balkana.

Podsjetimo, Zoran Milanović je rekao da posjet Brennena BiH nije iznenadna , te da EU treba što prije reagirati i primiti BiH u svoje okrilje.

Goran Kovačević stručnjak za sigurnost sa Fakulteta za kriminalistiku,kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu za N1 je rekao kako se može zaključiti da SAD ima neku bojazan od povećanog ruskog utjecaja u BiH.

''Taj utjecaj je se može vidjeti i u mediji i izjavama političara čak i predsjednika Rusije. S obzirom da je Bernnan iskusan obavještajac sigurno je utvrdio da su informacije koje bh. službe šalju koalicijskim partnerima u najmanju ruku upitne'', smatra Kovačević.

Inače, udarnu grupu za borbu protiv terorizma čine generalni direktor OSA Osman Mehmedagić, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, glavni tužitelj Goran Salihović, direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ Perica Stanić, direktor Granične policije Zoran Galić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić, direktor Službe za strance Slobodan Ujić, ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara, direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić, direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač i komesar MUP-a Kantona Sarajevo Vahid Ćosić. Sastanku Udarne grupe za borbu protiv terorizma sa Brenanom nazočila je i veleposlanica SAD u BiH Maureen Cormac.

Kopirati
Drag cursor here to close