Sarajevo

Prof. dr. Hajrija Maksić nova je v. d. direktorica KCUS-a

Za v. d. generalnog direktora imenovana je za naredna tri mjeseca
Vijesti / Flash | 28. 05. 2024. u 13:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Hajrija Maksić

Prof. dr. Hajrija Maksić je nova je vršiteljica dužnosti KCUS-a, odlučeno je na jutrošnjoj sjednici Upravnog odbora KCUS-a, pišu sarajevski mediji. Za v. d. generalnog direktora imenovana je za naredna tri mjeseca.

Maksić će na ovu poziciju zamijeniti Alena Pilava, koji je imenovan prije šest mjeseci.

Ranije se spominjao Nedžad Firdus za ovu poziciju, no jutros je ustanovljeno da nema sve uvjete.

Inače, prof. dr. Ismet Gavrankapetanović trebao je biti izabran za generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na sjednici Upravnog odbora 28. prosinca 2023. godine, ali još nije potvrđeno njegovo imenovanje.

Od tada je trajala trakavica oko njegovog imenovanja jer ministar zdravstva FBiH Nediljko Rimac nije dao suglasnost za njegovo imenovanje. Ministar je naveo nekoliko razloga zbog kojih odbija dati saglasnost, kako iz formalnih, tako i iz meritornih razloga.

S druge strane, Ismet Gavrankapetanović posjeduje potrebnu diplomu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu iz menadžementa u zdravstvu.

 

Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje stekla je u glavnom gradu Sarajevu, a diplomirala je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1985. godine.

Radnu karijeru započinje kao liječnica opće prakse u Domu zdravlja Isak Samokovlija u Goraždu, a u periodu od 1993. do 1997. je na specijalizaciji na Pedijatrijskoj klinici Sarajevo.

2000. godine je izabrana za asistenta iz predmeta Pedijatrija, a 2007. je napredovala u zvanje viši asistent. 2003. je odslušala postdiplomski studij, a magistarsku titulu obranila 2006. godine na Medicinskom fakultetu u Sarajevu u oblasti neonatologije.

Od 1997. godine zaposlenica je Pedijatrijske klinike, kao specijalistica pedijatar na odjelu Neonatologija i intenzivna njega, a 2009. godine je imenovana za šefa odjela Neonatologija. Iste godine stekla je i subspecijalizaciju iz oblasti neonatologije.

Članica je Liječničke komore i Udruženja pedijatara. Također, članica je i tajnica Upravnog odbora Udruženja neonatologa i intenzivista Federacije BiH.

Autorica je brojnih stručnih radova, koji su objavljeni i na stranim jezicima.

Kopirati
Drag cursor here to close