Branitelji na ulicama

Prosvjedi u Banja Luci zbog naknade zastupnicima prvog saziva Skupštine RS

Vijesti / Flash | 15. 09. 2015. u 09:24 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ispred zgrade Narodne skupštine RS-a jutros su se okupili bivši branitelji i nezadovoljni građani izražavajući protivljenje zakonu koji je predložio predsjednik RS-a Milorad Dodik, po kojem bi pravo na mjesečnu nadoknadu od jedne i pol prosječne mjesečne plaće u RS-u, odnosno oko 1.200 KM, imali zastupnici prvog saziva Skupštine RS-a.

Uoči sjednice parlamenta RS-a, njih stotinjak je ukazalo da su protiv izdvajanja iz entitetskog  proračuna za te namjene godišnje oko 2,5 milijuna KM, dok istovremeno oni primaju 10 puta manji godišnji braniteljski dodatak.

Blokirali su i  promet ispred zgrade Narodne skupštine RS-a, izražavajući i na taj način protivljenje usvajanju Nacrta zakona o pravima izabranih predstavnika RS-a u razdoblju 1991.- 1996. godine, koji je prijedložio predsjednik RS-a.

Jedan od sudionika prosvjeda Lazo Adžić kaže da, dok je "on bio za vrijeme rata u rovu, Momčilo Krajišnik je bio u kabinetu, spavao u toplom krevetu i jeo pečenje svaki dan“.

I Vaso Gvero pita zašto su se borili bivši branitelji RS-a kada dobivaju 69 KM maraka braniteljskog dodatka.

''Neka nam ni to ne daju. Ovo je ionako država rukovoditelja, Vlade i Skupštine, a ne građana. A zašto smo se mi borili'', rekao je razočarano Vaso Gvero.

Na okupljanje ih je pozvao predsjednik Stranke socijalne sigurnosti srpskih brantelja Aco Prelić, koji je rekao da su branitelji najzaslužniji za stvaranje RS-a, ali da su na margini društva, obespravljeni i socijalno nezbrinuti.

''Tih 2,5 milijuna KM, za koje Dodik smatra da treba dati prvom sazivu Narodne skupštine RS-a, trebaju se preusmjeriti na zapošljavanje branitelja i svih građana RS'', rekao je Prelić ističuću da pojedinici iz prvog saziva parlamenta RS-a “trebaju odgovarati zbog ratnog profiterstva”.

Najavio je da će uslijediti i druge mjere protiv ovog zakona.

Inače, početak sjednice Narodne skupštine RS-a na čijem dnevnom redu je i ovaj zakon pomjeren za 11 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close