Novo odgađanje

Provjera imovine sudaca i tužitelja u BiH ponovo na čekanju?

Nakon višemjesečne rasprave oko nemogućnosti formiranja Odjela za provođenje postupka po izvještajima, odnosno imovine nositelja pravosudnih funkcija, vlasti u BiH rješenje vide u novom odgađanju roka.
Vijesti / Flash | 19. 07. 2024. u 09:54 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine trebao bi danas po hitnom postupku glasovati o novom roku za formiranje Odjela koji će provjeravati imovinu novoimenovanih sudaca i tužitelja u Bosni i Hercegovini, što je, prema stručnjacima, dokaz da vlasti ne usvajaju efikasne reformske zakone neophodne za proces pridruživanja Europskoj uniji.

Nakon višemjesečne rasprave oko nemogućnosti formiranja Odjela za provođenje postupka po izvještajima, odnosno imovine nositelja pravosudnih funkcija, vlasti u BiH rješenje vide u novom odgađanju roka.

Odgađanje

Odgađanje je, po hitnom postupku, usvojeno u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, uporedo s proračunom institucija, koji je bio glavna kočnica za zapošljavanje u novom odjelu. Na redu je glasovanje u Domu naroda, gdje predstavnici vlasti očekuju pozitivan odgovor za prihvatanje novog roka za odjel čije nepostojanje je privremeno zakočilo imenovanje novih sudaca i tužitelja u cijeloj državi.

Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH, kazao je kako je, osim odluke o pomjeranju roka za formiranje ovog odjela, usvojena i odluka da nositelji pravosudnih funkcija koji su u međuvremenu imenovani konačno počnu raditi.

''To će riješiti problem učinkovitosti sudova i tužiteljstava, koji vape za nositeljima pravosudnih dužnosti koji su već imenovani'', dodao je Lagumdžija.

Pet mjeseci

Pojasnio je i da je ovaj rok predložio VSTV, kako bi imali dovoljno vremena za formiranje odjela, ali i kako ne bi bilo dovedeno u pitanje funkcioniranja Vijeća, jer mandati četiri člana ističu početkom 2025. godine, a novi ne bi mogli biti imenovani bez provjere imovine.

Ukoliko novo pomjeranje bude definitivno usvojeno, zajedno s državnim proračunom, prema Lagumdžiji, izbor zaposlenika u odjelu i sve potrebne procedure trebali bi biti završeni kroz pet mjeseci.

''Tekst natječaja imamo već pripremljen, odmah ćemo ga poslati Agenciji za državnu službu'', naveo je Lagumdžija i dodao da konkurs traje 30 dana, nakon čega izbor vrši Agencija uz superviziju međunarodnih stručnjaka.

Uz ovaj natječaj, zaposlenici u novom odjelu morat će proći i provjere Obavještajno-sigurnosne agencije, za koje je Lagumdžija rekao da mogu potrajati između dva i po i tri i pol mjeseca, nakon čega bi bili stvoreni svi uvjeti za rad.

Najduži rok

Ministar pravosuđa BiH Davor Bunoza dodao je da je ovo najduži rok koji je dan za uspostavljanje odjela za provjeru imovine nositelja pravosudnih funkcija, te da su do sada politička situacija i neusvajanje proračuna bili jedini razlozi njegovog neuspostavljanja.

''Ne želimo blokirati i otežavati pravosuđu. Jedini cilj je da riješimo bilo kakav zastoj, da toga više nema. Vi znate kakvi su prije natpisi bili da 'dolazi do kolapsa'. Do kolapsa neće doći'', kazao je Bunoza za Detektor.

Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala u BiH, rekla je kako je novo odgađanje samo produžavanje agonije i da do sada nisu viđeni nikakvi efekti novih odredbi, iako bi uskoro trebao biti usvojen i potpuno novi zakon.

''Na ovakvom primjeru se vidi da se ovi zakoni, koji se predstavljaju kao veliki reformski korak i kao ispunjavanje uvjeta u procesu pridruživanja EU, usvajaju ali s namjerom da nemaju stvarnog efekta i s dodatnim opstrukcijama u njihovoj primjeni'', smatra Korajlić, kao i da je to slučaj i s drugim zakonima koji su usvojeni u prethodnom periodu.

Njena organizacija upozoravala je i prije usvajanja izmjena zakona da postoje nedostaci u definisanju ko su to bliski srodnici sudija i tužilaca čiji imovinski kartoni će biti provjeravani.

''To je svedeno samo na članove domaćinstva, a ostavljena im je i mogućnost da za bliske srodnike odbiju pristup podacima, samo uz ovjerenu izjavu, bez da nositelji pravosudnih funkcija imaju ikakvih posljedica za to'', kazala je Korajlić.

Dodala je i da postoji mogućnost da institucije i organi koji bi VSTV-u trebali dostavljati podatke neophodne za provjeru imovine odbiju ili odugovlače proceduru. Na ovaj nedostatak ukazivala je i Venecijanska komisija u svom mišljenju o prednacrtu zakona, ali ministar Bunoza smatra da u praksi takvi problemi neće postojati i da odjel nije problem kojim se trebaju baviti u narednom periodu.

Ako bude volje...

''Sad moramo riješiti – novim, cjelokupnim zakonom – način izbora članova VSTV-a, postupanja Ureda disciplinskog tužitelja, ulogu glavnog tajnika. To je sve ono što nismo dirali izmjenama iz 2023. godine i za što je ostavljen rok od godinu dana'', rekao je.

Naveo je i da je ovaj odjel jedini dio izmjena Zakona o VSTV-u koji nije zaživio, kao i da će biti dio novog, sveobuhvatnog zakona.

''Ako bude političke volje, možemo i u ovoj godini usvojiti zakon. Bit će to veliki izazov, to su zakoni koji se 20 godina nisu dirali, nisu mijenjani, i sad mi to prvi put radimo stvarno ozbiljno'', optimističan je Bunoza.

Izmjene Zakona o VSTV-u usvojene u augustu 2023. godine, kojima je i uspostavljen ovaj odjel, jedan je od glavnih uvjeta koje je BiH ispunila na putu ka članstvu u EU, na osnovu čega je i dobila kandidatski status. Ipak, neprimjenjivanje navedenog zakona mogao bi biti novi kamen spoticanja na ovom putu.

Iz Izaslanstva EU u BiH kazali su kako je uspostava sustava provjere izvještaja o imovini i interesima nositeljapravosudnih funkcija preporučena kao ključna mjera za jačanje integriteta i vraćanje povjerenja javnosti u pravosuđe. Iako navode da nije dobro što je uopće došlo do kašnjenja, dodaju da je za to odgovorno značajno kašnjenje pri usvajanju proračuna.

''Nastavit ćemo raditi s vlastima BiH u cilju uspješne provedbe revidiranog sistema izvještavanja o imovini i interesima u pravosuđu, uključujući praćenje funkcioniranja sustava izvještavanja o imovini i interesima, koje će provoditi stručnjaci EU'', dodaju iz Izaslanstva EU.

Govoreći o prednacrtu novog zakona, Korajlić smatra da nisu uzete u obzir utemeljene zamjerke i da se ponovo inzistira na istom načinu ostavljanja praznina u Zakonu o VSTV-u.

''To znači da konstantno imamo namjeru da se na ovaj ili onaj način ograniči ili u pojedinim dijelovima čak onemogući provjera imovinskih kartona'', navela je.

9 mjeseci zastoj

S njom je suglasan i Lagumdžija, koji se nada da će novi zakon uvažiti izmjene loših odredbi, zbog kojih dobijanje podataka o imovini sudaca i tužitelja zavisi od entitetskih i županijskih nadležnih agencija. Ipak, nije optimističan da će novi zakon biti usvojen u zadatim rokovima, jer ne smatra da je ostavljeno dovoljno vremena za usvajanje jednog ovakvog temeljnog zakona za pravosuđe.

''Sa svoje strane ćemo učiniti sve da damo svoj doprinos i da dobijemo što je moguće kvalitetniji zakon, koji je u praksi provodiv, da nam se ne dogodi ono što imamo sada, kad smo, zbog nekih naizgled tehničkih rješenja, u zastoju evo već devet mjeseci'', rekao je.

Na sjednici Vijeća održanoj 17. srpnja, članovi su zaključili da je rujan kratak rok za dostavljanje Venecijanskoj komisiji finalne verzije Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, o čemu će obavijestiti i Ministarstvo pravde BiH i Izaslanstvo Europske unije te ukazati i na eventualne posljedice.

Kopirati
Drag cursor here to close