Neće ići

Prvi europski pad: Dodik odbijen; Mehanizam koordinacije ostaje tajna

Vijesti / Flash | 16. 02. 2016. u 10:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub zastupnika SNSD-a zatražio je da se u dnevni red današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uvrsti informacija Vijeća ministara o načinu donošenja odluke o mehanizmu koordinacije u procesu europskih integracija BiH, ali ovaj prijedlog nije dobio potrebnu većinu glasova.

"Javnost je u proteklih nekoliko dana imala priliku čuti različite informacije o tome na koji je način Vijeće ministara donijelo odluku", rekao je predsjedatelj Kluba zastupnika SNSD-a Staša Košarac obrazlažući zahtjev za uvrštavanje nove točke u dnevni red sjednice Zastupničkog doma.

Košarac je podsjetio da su mediji objavili informaciju da je odluku o mehanizmu koordinacije Vijeće ministara donijelo na sjednici 26. siječnja, ali da je predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić nije o tome informirao Zastupnički dom na sjednici 3. veljače.

"Ne ulazeći u meritum odluke, mislim da je parlament mjesto gdje bi svi zastupnici trebali biti informirani na koji način Vijeće ministara odnosi odluke", rekao je Košarac ocjenjujući kako je odluka o mehanizmu koordinacije bitna za BiH i ukupne odnose na unutarnjem planu.

Prema Košarčevim riječima, manipulacije i nedostatak informacija nisu saveznici za kreiranje dobrih odnosa u BiH.

"Bilo bi jako važno zbog odnosa u budućnosti da Vijeće ministara informira Zastupnički dom o načinu kako je donesena odluka o mehanizmu koordinacije - gdje je i kada održana sjednica, kako su glasovali ministri iz Republike Srpske. Mislim da je to naše elementarno pravo", rekao je Košarac.

Za uvrštavanje ove točke u dnevni red Predstavničkog doma glasovalo je 15, protiv je bilo 18 i suzdržano pet zastupnika.

Inače, predsjedatelj Vijeća Ministara Denis Zvizdić rekao je kako nije riječ o bilo kakvom ''tajnom usvajanju'' te da su bosanskohercegovački dužnosnici čekali da bude zadovoljena cjelokupna procedura.

''Čekali smo službenu objavu u Službenom listu i izjašnjenje entitetskih vlada. Odluka je objavljena i mi smo za srijedu zakazali konferenciju za novinare na kojoj će biti pojašnjeni svi detalji'', pojasnio je tada Zvizdić i dodao kako ''su naznake iz entitetskih vlada da je tekst mehanizma koordinacije prihvatljiv, jer se čuvaju ustavne nadležnosti svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini''.

Dok se opozicija u RS, koja je u vlasti na državnoj razini, ne protivi mehanizmu, vladajući SNSD protiv je način donošenja ovakve odluke.

''Mehanizam koordinacije koji je objavljen u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine, a da pri tome RS kao akter nije konsultirana, ne može biti priznat, što znači da u ovom trenutku nemamo ispunjen ključni uvjet EU-a'', rekla je potom Dušanka Majkić, predsjedavajuća Komisije za vanjske poslove Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine.

"To znači da takva situacija mogućnost aplikacije Bosne i Hercegovine za članstvo u EU čini gotovo sasvim neizvjesnom", dodala je.

Kopirati
Drag cursor here to close