Pendeš

Put u NATO zapeo na imovini u Srpskoj

Vijesti / Flash | 23. 02. 2016. u 07:21 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo obrane (MO) čini sve kako bi do summita NATO-a u Varšavi u lipnju BiH dobila zeleno svjetlo za aktiviranje MAP-a (Akcijskog plana za članstvo), što je jedna od posljednjih stepenica ka punopravnom članstvu u ovaj najznačajnijih vojno-politički savez.

Ovo je jučer za "Nezavisne" potvrdila Marina Pendeš, ministarica obrane BiH, koja je unazad šest godina u rukovodećim strukturama MO BiH, najprije kao zamjenik, a posljednje dvije godine i kao ministar. Upravo je 2010, podsjeća Pendeš, BiH odobren Akcijski plan za članstvo, ali uz tri uvjeta, od kojih su dva već potpuno ili djelomično ispunjena.

"Uvjeti su sudjelovanje u mirovnim misijama, u kojima aktivno sudjelujemo, uništavanje viška naoružanja i municije, što također ispunjavamo. Treći uvjet je uknjižba perspektivne nepokretne vojne imovine, a tijekom 2015. uspjeli smo uknjižiti čak 23 ovakve lokacije, ali sve u FBiH", pojašnjava ona.

Kaže da se u predstojećem razdoblju očekuje upisivanje još ovakvih lokacija. "Još nismo uspjeli registrirati nijednu lokaciju iz RS, ali se zaista iskreno nadamo da ćemo to uspjeti do lipnja", zaključuje Pendeš. I upravo će politički stav stranaka i političkih predstavnika iz RS biti ključan u pogledu mogućnosti punopravnog pristupanja BiH u NATO, što će umnogome, ili pak isključivo, zavisiti i od strateških interesa Srbije. Iako je ova susjedna država u međuvremenu s NATO-om potpisala sporazum, koji podrazumijeva dozvolu prijevoza naoružanja i trupa preko njezina teritorija, Borislav Bojić (SDS), zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke parlamentarne komisije za obranu i sigurnost, ističe da je približavanje NATO savezu pitanje i za građane RS.

"To jeste pitanje koje je već duže prisutno u javnosti i isključivo je stvar usuglašenog političkog dogovora. A što se tiče samog pristupanja u NATO, opće je poznat značaj uloge Srbije u ovom pitanju, odnosno da RS neće bez Srbije", ističe Bojić. Zaključuje da je ovo otvoren proces i da o njemu "treba razgovarati". Parlamentarac Mario Karamatić (HSS), također član Zajedničke komisije za obranu i sigurnost, poručuje da BiH "tehnički sigurno može završiti ovaj proces, ali da je manje do tehnike". "Ovo je političko pitanje. I moguće je da gospodin Dragan Čović (predsjedavajući Predsjedništva BiH jučer najavio aktiviranje MAP-a u lipnju) zna nešto što ja ne znam", kaže Karamatić. On zaključuje da je i Srbija, u međuvremenu, otišla dva koraka ispred BiH te da je ova država "definitivno zauzela stav da ide prema NATO-u". Ipak, smatra kako ne bi bilo dobro ne žuriti previše prema članstvu, iznoseći ovo kao svoj osobni stav, prenose Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close