Tek sada

Radi se na zakonu o zabrani izazivanja i širenja mržnje

Vijesti / Flash | 17. 03. 2016. u 17:06

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je na sjednici Zastupničkog doma državnog parlamenta, odgovarajući na novinarsko pitanje zastupnika Senada Šepića (SDA), kazao da je u programu Vijeća ministara BiH za 2016. planirana izrada zakona o zabrani izazivanja, širenja nacionalne, vjerske, rasne i svih drugih oblika mržnje u BiH.

Naime, zastupnik Šepić je postavio pitanje što Vijeće ministara BiH konkretno radi na izradi i usvajanju zakona o zabrani djelovanja organizacija koje šire nacionalnu, vjersku, etničku, rasnu i svaki drugi vid mržnje u BiH.

Naveo je da smo u BiH često svjedoci ispoljavanja govora mržnje, posebno napada na novinare.

''Posljednji u nizu je slučaj Višegrad, Ravnogorski četnički pokret, primitivni, divljački napad na novinare televizija N1 i Federalne televizije. Ovakvih i sličnih napada je bilo i prije te uvijek imamo trenutnu reakciju. Samo se bavimo posljedicama, pokušavamo liječiti ranu, a ne djelujemo da do bolesti ne dođe'', kazao je Šepić.

Dodao je da predlaže da 'imamo i zakon koji će onemogućiti djelovanje bilo kojih organizacija i iz bilo kojeg naroda koje se bave i šire mržnju, etničku, vjersku, nacionalnu i svaki drugi vid mržnje''.

Zvizdić je kazao da je u programu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu planirana izrada zakona o zabrani izazivanja i širenja nacionalne, vjerske, rasne i svih drugih oblika mržnje u BiH.

''On je predviđen kao programski zadatak Vijeća ministara s rokom da bude usvojen u rujnu. Ali, imajući u vidu i posljednja događanja, očito postoji potreba da se ubrza izrada ovoga zakona i da se jednom i definitivno riješi ovo pitanje'', smatra Zvizdić.

Dodao je da je formirana interresorna radna grupa koja će 23. ožujka imati prvi sastanak za koji je već pripremljen radni materijal kao i dinamički plan za realizaciju ovoga cilja.

''Cilj ovog zakona će biti reguliranje načina djelovanja i načina sankcioniranja od nadležnih institucija svih pojedinaca, grupa ili organizacija za koje se ustanovi da se bave ili šire nacionalnu, vjersku, rasnu ili bilo koji drugi oblik mržnje u BiH. Prilikom izrade ovog zakona, koristit će se preporuke međunarodnih tijela nadležnih za praćenje stanja ljudskih prava, a kojima BiH podnosi izvještaje po osnovu obveza koje smo preuzeli po međunarodnim konvencijama, poveljama'', naveo je Zvizdić.

Podsjetio je da je sličan zakon bio u parlamentarnoj proceduri, pripremljen od Vijeća ministara BiH još 2010. godine, te da tada nije dobio podršku Parlamentarne skupštine BiH.

''Nadam se da se ista stvar neće dogoditi s prijedlogom ovog novog zakonskog rješenja, jer mi bismo u Vijeću ministara bili jako sretni da je ovakav zakon usvojen 2010. godine'', istaknuo je Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close