Ivanić nema ništa protiv

Radončiću otvorena vrata za Vijeće ministara

Vijesti / Flash | 11. 11. 2015. u 07:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez za promjene neće praviti probleme pri ulasku SBB-a u Vijeće ministara BiH izjavio je predsjednik PDP-a Mladen Ivanić gostujući na TV Alfa.

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je kako je SBB jaka politička stranka, te da Fahrudina Radončića smatra vještim političarem.

''Ulazak SBB-a u Vijeće ministara dominantno zavisi od partnera u Federaciji BiH - SDA i HDZ-a BiH. Oni su, zajedno sa DF-om, nama bili partneri u razgovorima za formiranje Vijeća ministara BiH. Mi smo se dogovorili i nemamo problema ni s jednim od njih. Nemamo problema ni s DF-om, ni s HDZ-om, niti sa SDA. Ali, ako su se HDZ i SDA dogovorili da im je umjesto DF-a, novi partner SBB, što mi tu možemo. Ne vidim nijedan razlog da zbog toga treba kažemo da nećemo biti u novom Vijeću ministara i da to prepustimo Dodiku. To ne!'', istaknuo je Ivanić.

Napomenuo je kako je Savez za promjene, naročito SDS, određeno vrijeme imao jednu vrstu rezerve "zato što je postojao neki osjećaj da su HDZ i SBB previše bliski SNSD-u".

''Nakon što su to razjasnili i nakon što je Radončić jasno rekao kako to apsolutno nije njegov priroritet, stupanj kritičnosti Saveza za promjene prema SBB-u značajno je smanjen. To su bile neke predrasude koje smo imali, posebno SDS, i ja mislim da, ako se partneri dogovore, mi nećemo biti problem'', rekao je Ivanić.

''Ono što jeste naš uvjet je da se srpske pozicije ne stavljaju ponovo na stol, nego da, ako se već i ulazi u preraspodjelu ministarstava, to urade sami partneri'', rekao je.

S druge strane, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je kak se u Federaciji već osjeti ogromna kvaliteta koja je došla sa SBB-om.

''Govorit ću o kvaliteti koja dolazi u izvršnu i zakonodavnu vlast na svim razinama. Sad je već osjećamo u Federaciji i ona je ogromna. To znači da u pravilu imamo dvotrećinsku većinu u Parlamentu FBiH. Sada možete donositi zakone ekonomskog ili socijalnog karaktera koji ne moraju biti takvi da se njima kupuje nečija naklonost'', rekao je Čović i dodao kako očekuje da SBB bude ''pravi partner na ovom našem europskom putu stabilnosti''.

Dodao je kako su se oko Vijeća ministara '' ugrubo dogovorili o konceptu''.

''Recimo da do kraja godine očekujem da se taj posao završi'', istaknuo je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close