Ratni zločini

Raguž oslobođen, podignute optužnice za bugojanski stadion i Zvornik

Vijesti / Flash | 15. 12. 2015. u 13:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon održane sjednice trećestupanjskog vijeća Apelacionog odjeljenja Odjela I za ratne zločine, odlučujući o žalbi branitelja optuženog Veselka Raguža, kao i žalbama optuženog Ive Raguža i njegovog branitelja izjavljenih protiv presude Suda BiH od 10. lipnja ove godine, Sud je 10. studenog donio presudu kojom je uvažena žalba branitelja optuženog Veselka Raguža, preinačena drugostepena presuda Suda BiH od 10. lipnja, te je optuženi Veselko Raguž oslobođen optužbe da je, na način opisan u izreci drugostupanjske presude, počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Istom presudom odbijene su kao neosnovane žalbe optuženog Ive Raguža i branitelja optuženog, te je drugostupanjska presuda u odnosu na optuženog Ivu Raguža potvrđena.

 

Uhićen Dragan Petković

SIPA je uhitila Dragana Petkovića zvanog Kupres zbog sumnje da je počinio zločin nad civilima u Sarajevu 1992. godine. Iz Tužiteljstva BiH je priopćeno da je Petković osumnjičen da je zločine počinio kao pripadnik Vojske Republike Srpske nad civilima nesrpske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Nahorevo i Kromolj u lipnju i srpnju 1992. godine.

Optuženi Ivo Raguž izjavio je žalbu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, s prijedlogom da se oslobodi od odgovornosti za djelo koje mu se stavlja na teret.

Istodobno, Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Mehmeda Sadikovića za zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima u Bugojnu 1993. godine, javlja BIRN-Justice Report.

Sadikoviću je na teret stavljeno da je zločine počinio kao upravnik logora na stadionu Iskra od kraja srpnja do rujna 1993. godine.

Iz Tužiteljstva BiH je ranije priopćeno da je dozvolio zatvaranje pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u nehumanim uvjetima, njihovo odvođenje na prinudne radove na prve borbene linije u Pruscu (općina Donji Vakuf) i Gornjem Vakufu, te deminiranje minskih polja u Bugojnu. Tijekom radova, kako je navelo Tužilaštvo BiH, dvije osobe su ubijene, a više ranjeno.

Također, tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Srećka Aćimovića, rođenog 10.5.1967. godine u Roćeviću, općina Zvornik, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru. Optuženi se tereti da je, u svojstvu zapovjednika II Bataljona Zvorničke brigade VRS-a, svjesno pomogao izvršenje zajedničkog cilja udruženog zločinačkog poduhvata u kojem su sudjelovali visoki vojni časnici VRS-a da se 40.000 bošnjačkih civila prisilno presele iz enklave Srebrenica, a više od 8.000 muškaraca i dječaka bošnjaka pogubi po kratkom postupku tako što je od 14. do 16. srpnja 1995. godine, postupajući po naredbi, instrukcijama i zadacima komande Zvorničke brigade i Glavnog štaba VRS-a da se protuzakonito zatvoreni muškarci i dječaci Bošnjaci u školi u Roćeviću, izvedu s povezima na očima i zavezanim rukama a zatim da se kamionima prevezu koje je sam osigurao na lokaciju koju je sam izabrao na šljunkaru na obali rijeke Drine u Kozluku, kojom prilikom je likvidirano najmanje 1.040 zarobljenih muškaraca i dječaka Bošnjaka, a nakon toga njihova tijela zakopana u pješčana udubljenja kao masovne neobilježene grobnice.

Optuženi se tereti da je pomogao izvršenje zajedničkog cilja udruženog zločinačkog poduhvata da se ubiju muški pripadnici skupine Bošnjaka i da se nanesu teške tjelesne ozljede i duševne povrede skupini Bošnjaka, koji su, kao Bošnjaci istočne Bosne, činili značajan dio etničke skupine Bošnjaka, na koji način je pomogao da se ista djelomično istrijebi kao nacionalna, vjerska i etnička skupina, čime je počinio krivično djelo genocid. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close