Želje se duplaju

Raspodjela ministarstava: Stranke objavile želje za fotelje

Vijesti / Flash | 05. 02. 2015. u 08:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HDZ BiH i stranke iz Saveza za promjene u RS žele dva ista ministarstva u novom sazivu Vijeća ministara BiH.

"I HDZ i Savez za promjene žele Ministarstvo financija i trezora i Ministarstvo vanjskih poslova. Kad se o ovome postigne suglasnost, moći ćemo definirati koja će ministarstva pripasti kojoj od stranaka parlamentarne većine", izjavio je Nezavisnim novinama Borislav Bojić, zamjenik šefa Kluba zastupnika SDS-ovih zastupnika u bh. parlamentu.

Uz SDS, kao članovi Saveza, u parlamentarnoj većini su još PDP i NDP, te HDZ BiH, DF i SDA iz Federacije BiH.

HDZ-u tri ministra i četiri zamjenika

Uz mjesto predsjedavajućeg, koje je već pripalo SDA, Vijeće ministara ima devet ministarstava. U HDZ-u BiH tvrde kako njima pripadaju tri ministarske pozicije i četiri mjesta zamjenika ministra.

"Najviše smo zainteresirani za ministarstva financija, vanjskih poslova, vanjske trgovine i civilnih poslova. To je pozicija s koje vodimo razgovore s partnerima. Još nismo u punom kapacitetu otvorili razgovore o raspodjeli ministarskih i zamjeničkih pozicija, pa nismo u prigodi ni spekulirati s imenima osoba koje bismo predložili za te pozicije", rekao je Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ BiH dodavši kako bi se na sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH, kraje veljače, trebalo govoriti o imenima.

No, Nezavisne suobjavile kako im je iz više izvora iz stranaka potvrđeno kako bi HDZ-u trebala pripasti ministarstva financija, obrane i ljudskih prava.

Bevanda na čelu Ministarstva financija

Prema tim informacijama, ministarstvo financija trebao bi preuzeti Vjekoslav Bevanda, na čelu Ministarstva obrane našla bi se Marina Pendeš, a na čelu Ministarstva za ljudska prva i izbjeglice Damir Ljubić.
Savez za promjene ima svoje argumente zašto bi njima, a ne HDZ BiH, trebalo pripasti Ministarstvo financija i trezora BiH.

Podsjećaju da je na čelu Uprave za neizravno oporezivanje sada kadar HDZ-a (Miro Džakula) pa smatraju neprimjerenim da i novi ministar financija bude iz iste stranke.

Naglašavaju kako pri podjeli fotelja treba imati na umu i poziciju glavnog tajnika Vijeća ministara BiH. Na ovoj poziciji trenutno je Zvonimir Kutleša (HDZ BiH).

SDA, uz mjesto predsjedavajućeg, za koje je kandidirala Denisa Zvizdića, u Vijeću ministara želi Ministarstvo prometa, ali i ministarstva civilnih poslova i vanjske trgovine, jednako kao i HDZ.

Kako bi izašla u susret SDS-u, SDA je ovoj stranci spremna "ustupiti" Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, na koje bi mogao biti ponovo imenovan Mirko Šarović.

Ministarstva po važnosti

Ministarstva su, navode banjalučke novine, politički rangirana po važnosti. Strankama su ključna ministarstva financija i vanjskih poslova, druga po važnosti su civilni poslovi, promet i vanjska trgovina. U trećoj kategoriji, "manje važnih", su ministarstva sigurnosti, pravde, izbjeglica i obrane.

Upravo bi u ovoj kategoriji SDA, prema neslužbenim izvorima, mogla dobiti Ministarstvo za ljudska prva i izbjeglice, na čije čelo bi trebao doći Adil Osmanović, potpredsjednik SDA. Međutim, prema nekim drugim izvorima, Adil Osmanović bise trebao naći ipak na čelu Ministarstva civilnih poslova, dok bi Ministarstvo pravde vodila Alma Čolo.

Momčilo Novaković, zastupnik NDP-a u parlamentu BiH, tvrdi kako stranke iz Saveza za promjene još nisu međusobno dogovorile što će kojoj pripasti u Vijeću ministara.

"Jednako na konkretizaciji raspodjele ministarstava nismo još radili ni s partnerima iz FBiH. Konkretni razgovori tek trebaju uslijediti. Najmanje na što će Savez pristati su tri ministarska mjesta i četiri pozicije zamjenika ministra", objasnio je Novaković, takođe ustvrdivši da Savez nije utvrdio listu kandidata za pozicije u novom sazivu Vijeća ministara.

DF-u jedan ministar i četiri zamjenika

Što se Savez za promjene tiče, a kako se nagađa, na čelu Ministarstva vanjskih poslova bi se trebao naći Igor Crnadak, na čelu vanjske trgovine Mirko Šarović, a na čelu Ministarstva sigurnosti Dragiša Mektić.

Demokratska fronta u Vijeću ministara računa na jednu ministarsku funkciju i najmanje četiri zamjeničke. Ova stranka također svog čovjeka želi vidjeti na čelu ili Ministarstva civilnih poslova ili Ministarstva prometa i komunikacija.

"Svi čekamo da se okonča izbor čelnika FBiH pa da Predsjedništvo BiH imenuje Denisa Zvizdića za predsjedavajućeg Vijeća ministara. Budući da bi se to moglo dogoditi do kraja ovog tjedna, sljedećeg će uslijediti konkretni razgovori o podjeli resora i na razini BiH i u novom sazivu Vlade FBiH", najavio je Damir Bećirović, šef Kluba zastupnika DF-a u bh. parlamentu.

Kako navode Nezavisne, na čelu Ministarstva prometa i komunikacija trebao bi se naći Vanja Filipović.

Kopirati
Drag cursor here to close