Turska

Raste broj žrtava; Uperen prst u Erdogana

Vijesti / Flash | 10. 10. 2015. u 18:11 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prokurdska "Narodna demokratska partija (HDP)" priopćila je da je broj žrtava u današnjem bombaškom napadu u glavnom gradu Turske Ankari porastao na 97, prenosi "Russia Today".

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan otkazao je planiranu posjetu Turkmenistanu nakon današnje tragedije, dok je premijer Ahmed Davutoglu proglasio trodnevnu žalost u zemlji.

Eksplozija se dogodila uoči planiranog marša mira u znak prosvjeda protiv sukoba između države i kurdskih militanata u jugoistočnoj Turskoj.

Istodobno, gotovo 10.000 ljudi prosvjedovalo je u subotu navečer u Istanbulu protiv turske vlade koju smatraju odgovornom za dvostruki samoubilački bombaški napad na mirovni skup u Ankari, javlja izvjestitelj France Pressea.

Noseći velik transparent "znamo tko su ubojice", prosvjednici su izviždali turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegovu Stranku pravde i razvoja (AKP), na vlasti od 2002. 

"Erdogane ubojico" i "mir će prevladati", neki su od slogana koje su izvikivali prosvjednici na aveniji Istiklal, velikoj pješačkoj zoni u srcu europskog dijela grada.

Duž avenije bile su razmještene snažne policijske snage, no skup je protekao bez incidenata.

Tijekom poslijepodneva održano je još sličnih skupova, primjerice u Diyarbakiru, na većinski kurdskom jugoistoku zemlje, gdje je došlo do sukoba s policijom koja je upotrijebila suzavac.

Prosvjedni skupovi održani su i u Izmiru, Batmanu, Urfi te Vanu.

Kopirati
Drag cursor here to close