Migranti

Rasteguti summit: Turska ima novi prijedlog

Vijesti / Flash | 07. 03. 2016. u 21:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska je predstavila ''novi prijedlog'' kako bi pomogla da se riješi migracijska kriza u Europi tijekom summita u Brxellesu s europskim liderima, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik turskog premijera Ahmeta Davutoglua.

''Ima novi prijedlog. Nastojimo otvoriti put rješenju ove krize, zbog čega je donesen novi prijedlog'', objasnio je novinarima glasnogovornik ne želeći dati druge pojedinosti.

''Naši partneri imaju dobre namjere i mi imamo dobre namjere i cijeli svijet želi rješenje. Želimo pronaći zajednički jezik'', rekao je.

Prijedlog Turske je izložen 28-orici šefova država i vlada EU-a na radnom ručku s Ahmetom Davutogluom. Europski lideri moraju zatim proučiti zajedno ''nove ideje'' Ankare prije nego se sastanu s turskim premijerom na večeri, što će produžiti summit izvan očekivanog trajanja, precizirao je novinskoj agenciji AFP jedan visoki europski dužnosnik, prenosi Fena.

Hina pak navodi kako prema jednim informacijama, čelnici EU-a neće moći u ponedjeljak postići dogovor o ponudi koju je Turska iznijela na summitu o migrantskoj krizi i da će se na tome raditi sljedećih nekoliko dana, dok drugi izvor tvrde da je dogovor moguć.

Dio zemalja članica prema neslužbenim informacijama i dalje ustraje na tome da ne može biti dogovora o zatvaranju zapadnobalkanske migrantske rute bez dogovora s Turskom.

Čelnici EU-a, koji su se u ponedjeljak okupili na posebnom sastanku o migrantskoj krizi pokušavaju uskladiti tekst odgovora na turske zahtjeve, koje je im je za vrijeme radnog ručka iznio premijer Ahmet Davutoglu.
Turska je, među inim zatražila, dodatne tri milijarde eura do 2018., povrh onih tri milijarde koje je EU obećala u studenome prošle godine, ukidanje viza do kraja lipnja te dogovor o vraćanju migranata iz Grčke u Tursku i preseljenje sirijskih izbjeglica izravno iz Turske u zemlje EU-a.
Glasnogovornik mađarske vlade objavio je da je mađarski premijer Viktor Orban stavio veto na prijedlog o izravnom preseljenju sirijskih izbjeglica iz Turske u Europsku uniju.

Kopirati
Drag cursor here to close