Dodik

Referendum će se održati, a Povjerenstvo protjerati

Vijesti / Flash | 02. 09. 2016. u 11:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je danas da će se 25. rujna održati referendum o Danu RS-a, te da to nije referendum o secesiji, niti se time dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH.

''Postoji mogućnost da dođe do zabrane i privremene mjere, ali ćemo referendum ipak održati'', rekao je Dodik na pres-konferenciji i pozvao građane da izađu na referendum 25. rujna.

Istaknuo je i da Ustavni sud BiH u svojoj odluci nije ukinuo Dan RS-a, već da Narodna skupština mora prilagoditi taj praznik i za druga dva konstitutivna naroda, kao i da se referendum raspisuje kako bi se ''i Bošnjaci pitali za mišljenje o ovom prazniku''.

Oni će, kaže, odlučiti hoće li izaći ili ne na referendum, koji je dio konsenzusa stranaka sa sjedištem u RS-u.

Dodik smatra da će nakon referenduma odlučiti kako će definirati odgovor na odluku Ustavnog suda BiH.

Entitetski predsjednik je ponovio da Srbija niti podržava niti osporava pravo RS-a na referendum, a da podržava teritorijalni integritet BiH i RS-a.

''Srbija nije ni pozvana da podržava niti ne podržava referendum'', kazao je i dodao da je održao konsultacije s političkim strankama u RS-u i svi podržavaju skupštinsku odluku o referendumu.

Dodik tvrdi da će biti pokrenute aktivnosti da se Središnje izborno povjerenstvo BiH eliminira iz RS-a.

''Hvala CIK-u što su nam pomogli da ih ubuduće eliminiramo iz RS-a. I bit će eliminirani u budućnosti i ne trebaju nam njihovi popisi'', tvrdi Dodik, koji je odluku da se Srpskoj ne ustupe birački popisi nazvao politički motiviranom te da su bili dužni, kao tehničko tijelo, na zahtjev entitetskih organa dostaviti ažurirani birački popis.

Međutim, tvrdi da i nedostavljanje popisa nije problem za provođenje referenduma, jer postoji plan i za tu varijantu, kao i moguće zabrane Ustavnog suda BiH, te da će referendum biti održan 25. rujna.

''Pitanje je zašto nam CIK treba. Možda ćemo mi njima zabraniti da u našim prostorima u RS-u budu birački odbori. Pa neka oni organiziraju izbore mimo RS-a. Da vidim kako će to izgledati. O tome ćemo razmisliti. Ako ne za ove, onda za sljedeće izbore, pa da vidimo kako će CIK organizirati izbore, ukoliko vlast RS-a kaže da neće da ustupi prostorije škola, mjesnih zajednica i ostale predstavnicima CIK-a za izbore'', ustvrdio je Dodik navodeći da se i na taj način može odlučivati.

Ponovio je i da je za RS 9. siječnja ''sveti datum'' i da će se slaviti, sljedeći, kako je rekao, ''još masovnije''.

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić rekao je kako je "nevjerojatna stvar u nevjerojatnoj državi da pojedine institucije, kao što je Središnje izborno povjerenstvo BiH, neće da dostave biračke popise za održavanje referenduma o Danu Republike".

"Ne postupaju po zakonu već po stranačkim nalozima. Dok je tako nema BiH i takvoj državi i treba osporiti postojanje, jer ne može donijeti dobro nijednom narodu. Naši predstavnici u institucijama BiH moraju razmisliti o radikalnijim postupcima gore, jer se ne može sjediti u institucijama i gledati kako se urušava Srpska, a ništa ne činiti", poručio je Pavić.

Kopirati
Drag cursor here to close